Kryddig glögg, nejlikdoftande snaps och en härlig julöl. Men varför kryddar vi våra drycker som vi gör? Svaren finns på Spritmuseum.
Där kan man provsmaka julkryddat blåbärsvin, Roslags Äppelglögg, Fyrvaktarens midvinterblot och andra julkryddade öl, ingefärssnaps som passar bra till sillen eller Julsnaps Royal, men även spännande gin och god punsch. Totalt finns ett 30-tal olika drycker att välja mellan från Tevsjö destiller, Norrtelje brenneri, Sommarströms, Brill & Co, Värmdö bryggeri och Rålund.
Mässan genomförs i utställningen En kryddad jul och Dryckeslandet Sverige så man kan passa på att också lära sig mer om dryckerna och om kryddornas betydelse.
Utställningen visas 16 november – 13 januari 2020.
Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de?
Utställningen "En kryddad jul” berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och brännvinet har kryddats i århundraden. Och vår älskade julmust har en ohotad ställning på det svenska julbordet.
Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare och stämningsfull julmusik fyller rummet.
Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av örter, bär och frukter som hör julen till. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen.
Den kryddade avsmakningsmenyn skapad av Petter Nilsson och hans team består av ett tiotal serveringar i varierande storlek där alla julens smaker får plats, spännande kombinationer och presentationer med fokus på hantverk och smak. Självklart finns även en vegetarisk version av menyn.
Museum, konsthall, provningsrum, mötesplats, bar, restaurang, uteservering och butik. Välkomna till Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm.