2024-05-30 11:41Pressmeddelande

Skogsindex: Viss optimism på marknaden för skogsfastigheter

Ulrik Abelson, fastighetsspecialist på Skogssällskapet. Foto: Fredrik BanklerUlrik Abelson, fastighetsspecialist på Skogssällskapet. Foto: Fredrik Bankler

Marknaden för skogsfastigheter är fortsatt svag medan virkespriserna fortsätter stiga. Totalt ger det här ett rekordlågt skogsindex* och ett starkt köpläge. Det berättar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

– Köparna ser också att det är goda virkespriser. Fastigheter med lagom mycket slutavverkning är attraktiva, berättar Ulrik Abelson.

De som är svårare att sälja är fastigheter med mycket ungskog och svagt kassaflöde – där kan det vara svårare att hitta köpare. Men kan man som köpare hantera likviditeten, så kan dessa fastigheter vara bra investeringar över tid. För den som går i köptankar menar Ulrik Abelson att läget är väldigt bra nu: Skogsindex faller på alla platser och är på rekordlåga nivåer.

– Det är ett urstarkt köpläge. Är man som köpare aktiv nu kan man hitta köpvärda fastigheter då skogsmarkspriserna är låga, säger han och tillägger:

– Man ska naturligtvis alltid utvärdera den fastighet man ska köpa: hur ser det ut med kassaflödet? Hur är skogstillståndet, vad kan avverkas, hur är den långsiktiga tillväxten och boniteten? Det är viktigt att vara noggrann, säger han.

Läs hela skogsindex på Skogssällskapets webb

*Skogssällskapets skogsindex bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris för en skogsfastighet med avkastningsvärdet för virket får man en kvot som kan användas i jämförelse med andra fastigheter. Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera).


Om Skogssällskapet

Skogssällskapet hjälper skogsägare att utveckla sina skogsfastigheter och är en av Sveriges största privata finansiärer av skoglig forskning. Vi ägs av en allmännyttig stiftelse och är fristående från ägarintressen i sågverk och industrier. Målet är att genom skräddarsydd skogsförvaltning berika våra egna och våra kunders skogar på olika värden, och att bruka skogen hållbart ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv.


Kontaktpersoner

Ulrika Lagerlöf
Kommunikationsansvarig, Skogssällskapet
Ulrika Lagerlöf
Ulrik Abelson
Fastighetsspecialist, Skogssällskapet
Ulrik Abelson