2025-02-05 06:22Pressmeddelande

Här är årets bidrag för dig som skogsägare

Våtmark på Skogssällskapets fastighet Selesjö i Östergötland. Under 2025 är mycket av bidragen för skogsägare inriktade på återvätning, restaurering och anläggning av våtmarker. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

Som skogsägare kan du söka bidrag för olika åtgärder på skogsfastigheten. Det handlar särskilt om våtmarksstöd, insatser som stärker natur- och kulturvärden, ökar mängden ädellöv och håller ängs- och betesmarker öppna. Här är de viktigaste bidragen 2025.

– Det finns ett tiotal bidrag som har störst potential för skogsägare, och i år ligger mycket fokus på våtmarker, berättar Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Med den stramare budgeten för 2025 har LONA, Lokala naturvårdssatsningen, snävats in och gäller i år enbart våtmarksstöd. Även via Skogsstyrelsen finns våtmarkspengar att söka, liksom hos Jordbruksverket och Våtmarksfonden.

– Det är mycket fokus på våtmarker nu, och har man som skogsägare funderat över möjligheten är det ett bra läge att ta tag i frågan, säger Karin Fällman Lillqvist.

För den som också äger en bit jordbruksmark öppnar sig flera möjligheter till stöd. Via Jordbruksverket kan du söka bidrag för våtmarker som anläggs på jordbruksmark, och även få ersättning för skötseln. Men det finns också andra bidrag hos Jordbruksverket som kan vara viktiga för skogsägare.

Christina Nyström är agronom och jobbar som konsultchef på Skogssällskapet. Hon menar att det kan vara lätt att glömma jordbruksmarken när man äger skog.

– Det räcker med att du har fyra hektar jordbruksmark för att du ska ha rätt till gårdsstöd, men min bild är att många missar den möjligheten, berättar Christina Nyström.

När på året det är dags att söka varierar mellan de olika stöden. Skogsstyrelsens bidrag är öppna hela året, medan ansökan till Jordbruksverket öppnar 6 februari och stänger redan 10 april. De flesta länsstyrelsernas stöd till ängs- och betesmarker har också ansökningsperiod under våren, men exakta datum varierar mellan olika länsstyrelser.

– Bidrag kan ge dig som skogsägare möjlighet att utföra åtgärder som både stärker den biologiska mångfalden och samtidigt ökar fastighetens härlighetsvärden. Så nu är det en bra tid att sätta sig ner och fundera över vad du vill utveckla på din fastighet och vilka bidrag det kan finnas som hjälper dig att nå dit, säger Karin Fällman Lillqvist.

De 10 viktigaste bidragen för dig som skogsägare:
  • Nokås – Stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen (Skogsstyrelsen). Du kan få bidrag för att sköta naturmiljöer, naturvårdsbränning, hägna värdefull lövskog, skapa brynmiljöer eller stängsla för skogsbete. Våtmarker och att återställa lekplatser i vattendrag kan också ge bidrag, liksom friluftsanordningar och skötsel av kulturmiljöer. Du kan få ersättning för upp till 70 procent av kostnaderna, och Skogsstyrelsen ger också hjälp med rådgivning inför att du ska lämna in din ansökan.
  • Återvätningsavtal (Skogsstyrelsen). Har du en dikad torvmark kan du få bidrag för att sätta igen dikena. Bördig torvmark är prioriterad, liksom mark som inte redan har skog med höga naturvärden. Ju längre söderut i landet, ju mer kan du få betalt per hektar.
  • LONA – Lokala naturvårdssatsningen (länsstyrelserna). LONA har tidigare haft olika typer av stöd, men under 2025 finns endast stöd att söka för restaurering eller anläggning av våtmarker. Din kommun måste vara den sökande parten, men du som privatperson kan ta initiativet och få upp till 90 procent av kostnaderna täckta. Det finns också något som heter LOVA – Lokala vattenvårdsprojekt – som handlar om att förbättra havs- och vattenmiljön. Även här behöver du gå via din kommun eller en intresseförening för att kunna söka bidraget.
  • Anläggning av våtmark på jordbruksmark (Jordbruksverket och länsstyrelserna). Du kan både söka pengar för anläggning av våtmark och få löpande stöd för skötseln. För anläggning av våtmark på jordbruksmark kan du få 100 procent av kostnaderna ersatta.
  • Stöd för ädellövskogsbruk (Skogsstyrelsen). Om du vill satsa på ädellöv kan du få upp till 80 procent av kostnaderna ersatta för stängsling, plantering, röjning och framgallring av ädellövskog ur blandskog. Till de ädla lövträden räknas alm, ask, bok, avenbok, ek, fågelbär, lind och lönn.
  • Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker (länsstyrelserna). Om du vill restaurera en ängs- eller betesmark, eller restaureringshamla träd som tidigare har hamlats, kan du få 70 procent av dina kostnaders ersatta. Hos Jordbruksverket finns också stöd att söka för löpande skötsel av betesmarker och slåtterängar.
  • Gårdsstöd (Jordbruksverket). Har du mer än 4 hektar jordbruksmark, åker eller bete kan du söka gårdsstöd. Det exakta beloppet fastställs under året men ligger i ett intervall om 134-152 euro per hektar. (2024 hamnade det på 140 euro per hektar.)
  • Bidrag till kulturmiljövård (länsstyrelserna). Skötsel och underhåll av värdefulla kulturmiljöer, kulturlandskap och fornlämningar kan ge möjlighet till bidrag. Kolla vad som gäller hos din specifika länsstyrelse.
  • Varje år brukar det också finnas stöd att söka för att anordna utbildningar. 2025 kommer stöd att finnas för utbildningar inom natur- och kulturvårdande skötsel och grön infrastruktur. Du som skogsägare kan kostnadsfritt gå dessa utbildningar, så kolla upp vad som arrangeras i ditt närområde under året.
  • Utöver bidrag från stat och EU finns också ett antal fristående fonder och stiftelser som du kan söka bidrag från. En viktig sådan är Våtmarksfonden som kan ge bidrag i storleken 50-200 000 kronor för våtmarksprojekt kommande år. 10 juni respektive 1 december är inlämningsdatum för ansökningar.



Om Skogssällskapet

Skogssällskapet hjälper skogsägare att utveckla sina skogsfastigheter och är en av Sveriges största privata finansiärer av skoglig forskning. Vi ägs av en allmännyttig stiftelse och är fristående från ägarintressen i sågverk och industrier. Målet är att genom skräddarsydd skogsförvaltning berika våra egna och våra kunders skogar på olika värden, och att bruka skogen hållbart ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv.


Kontaktpersoner

Ulrika Lagerlöf
Presskontakt, Skogssällskapet
Ulrika Lagerlöf
Karin Fällman Lillqvist
Hållbarhetschef, Skogssällskapet
Karin Fällman Lillqvist
Ansvarig för Skogssällskapets anslagsprocess och hållbarhetsarbete.
Christina Nyström
Konsultchef, Skogssällskapet
Christina Nyström
Agronom med stor kunskap inom ekonomi- och fastighetsfrågor