Samiskt språkcentrum har nu släppt årets lägesrapport över de samiska språken i Sverige. Årets rapport betonar behovet av språkstärkande åtgärder även inom rennäring och duodji. En större representation av samiska språken bör prioriteras i programutbudet i tv och radio. Gällande barn och ungdomsprogram bör språkmålen för programmen vara hundra procent på samiska för att stärka läget för språken.
Intervjuer i traditionellt starka språkarenor
Giellaguovddáš ser genom intervjuer med samebyar att språket inom rennäringen generellt går bakåt och att det även inom duodji behövs mer språkresurser. Då traditionell kunskap är knuten till språket behövs språkstärkande åtgärder för att säkerställa bevarandet av kunskap för framtida generationer. Språkförbistringar förekommer mellan generationerna. Språkstärkande insatser behövs därför för barn, unga och vårdnadshavare.
Enkätundersökning de samiska språken i media
Giellaguovddáš enkätundersökning om utbudet i media avseende de samiska språken i Sverige visar att tittare och lyssnare av samiska program önskar mer samiska i programmen och en bredare representation av språken. Av enkätsvaren framgår även önskemål om att geospärren som begränsar program till att endast visas inom ett land tas bort. Det skulle tillgängliggöra fler program för tittare/lyssnare i andra länder. Det ser Giellaguovddáš som nödvändigt för att stärka språken och för att det totala utbudet av samiska program ska kunna nyttjas av alla.
Behov av fler samiskspråkiga arenor
Vi behöver fler starka samiskaspråkiga arenor för alla samiska språk. Det är en grund för språkens fortlevnad. Media, rennäring och duodji är tre viktiga språkarenor.
- För att få till starka samiska språkarenor behöver alla hjälpas åt; Sametinget, regeringen, regionerna, kommunerna, public service och allmänheten, säger Ulla-Karin Sarri som är ordförande i språknämnden.
För mer information:
Sara Omma Simma, enhetschef Samiskt språkcentrum
tel. 0980-780 27
Ulla-Karin Sarri, Sametingets språknämnds ordförande
E-post: ulla-karin.sarri@sametinget.se
Sametinget är både ett folkvalt organ och en statlig myndighet under regeringen. Det övergripande uppdraget är att bevaka samiska frågor och verka för en levande samisk kultur. De 31 ledamöterna i plenum utses genom allmänna val vart fjärde år. På Sametingets kansli arbetar ett 60-tal tjänstemän. Huvudkansliet finns i Kiruna. Lokalkontor finns i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund.