2020-04-16 16:30Pressmeddelande

VL stänger framdörrarna på bussarna

Från och med fredagen den 17 april kommer framdörrarna på bussarna i Västmanlands län att vara stängda för på- och avstigning. Anledningen är ett nytt beslut från Arbetsmiljöverket för att säkra bussförarnas arbetsmiljö i och med covid-19.


Arbetsmiljöverket har beslutat att framdörrarna på våra bussar ska hållas stängda för påstigning, vilket innebär att våra resenärer ska gå ombord via de bakre dörrarna från och med imorgon. Vi har hela tiden utgått från rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och haft kontinuerlig dialog med Svealandstrafiken för att anpassa arbetsmiljön för förarna, utifrån de förutsättningar befintlig bussflotta har. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att dessa inte räcker och då rättar vi oss självklart efter beslutet, säger Arne Andersson, förvaltningsdirektör på Kollektivtrafikförvaltningen.

Som resenär innebär det att man inte kommer kunna blippa sitt Resekort eller biljett som vanligt under en övergångsperiod.

Vi kommer att flytta de valideringsmaskiner som vi har i bussarna så att resenärerna ska slippa att gå fram för att blippa sina biljetter och därmed riskera att mötas mer än nödvändigt, avslutar Arne Andersson.

Flytten av maskinerna kommer att påbörjas så snart som möjligt vilket innebär att det under en övergångstid kommer gå att blippa sitt Resekort eller sin biljett på vissa bussar medan det på andra inte kommer att vara möjligt. På bussar där valideringsmaskinen fortfarande sitter vid föraren får resenärerna därför gå ombord utan att blippa.

För att fortsätta resa med VL:s bussar gäller det precis som vanligt att resenären ska ha giltigt färdbevis och detta måste köpas innan man går ombord. Endast färdbevis som går att blippa kommer att vara giltiga att resa på i fortsättningen.

Kontaktperson.

Arne Andersson, förvaltningsdirektör Kollektivtrafikförvaltningen
Tel.
021-17 30 54Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.