Under september deltar Region Västmanland i en rikstäckande informationskampanj. Målet är att fler invånare deltar i de kostnadsfria screeningprogrammen för tidig upptäckt av cancer i bröst, livmoderhals samt tjock- och ändtarm.
För vissa cancerformer är hälsovinsterna med screening mycket stora.
Genom att delta i screeningprogrammet för livmoderhalscancer minskar risken att drabbas med 90 procent. I kombination med vaccin mot viruset (HPV), som orsakar livmoderhalscancern, är risken i det närmaste noll, säger Björn Svartsgård, överläkare vid Kvinnokliniken, Västmanlands sjukhus Västerås.
Under 2022 upptäckes 182 av totalt 320 fall av bröstcancer i Västmanland via screening. Bland kvinnor 40–74 år, alltså åldersspannet för screening genom mammografi, drabbades fem procent av cancerspridning till lymfkörtlarna i screeninggruppen, jämfört med 17 procent bland kvinnorna i samma åldersgrupp men som valde att inte screena sig. I screeninggruppen var tumörstorleken mindre än två centimeter i 80 procent av fallen. I gruppen som inte deltog i bröstcancerscreeningen var siffran endast 60 procent.
Kom på din mammografi när du blir kallad så att vi kan hitta eventuell cancer tidigt! Det är mitt budskap. Kvinnor vars bröstcancer hittas i screeningen har klart mindre risk att dö av sjukdomen, säger Joakim Ramos, verksamhetschef för Bröstradiologiska kliniken, Västmanlands sjukhus Västerås .
Enligt studier vid Regionala cancercentrum i samverkan deltar personer i socioekonomiskt svaga områden och utanför tätorter mer sällan i screening än personer i tätorter. I vissa områden finns det kvinnor som inte lämnat cellprov de senaste 10–20 åren. När det gäller tjock- och ändtarmscancer, som Region Västmanland screenar för sedan 2022, visar studier att låg utbildning och inkomstnivå är en riskfaktor för att insjukna och även för att sjukdomen upptäcks i ett senare skede.
Det handlar om att rädda liv! Ju längre tid en cancer får växa och utvecklas desto sämre prognos. Ett viktigt syfte med kampanjen är att minska ojämlikheten i hälsa eftersom bostadsort och utbildningsnivå fortfarande påverkar deltagandet i cancerscreening, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd.
Screening tjock- och ändtarmscancer
Haile Mahteme, verksamhetschef/professor Kirurgkliniken, tel 021-17 30 00
Screening bröstcancer
Joakim Ramos, verksamhetschef för Bröstradiologiska kliniken, tel 021-17 63 76
Screening livmoderhalscancer
Björn Svartsgård, överläkare vid Kvinnokliniken, tel 070-293 99 66
Politiker
Malin Gabrielsson (KD), regionråd, tel 021-17 40 55
Screening utförs i Västmanland sedan 2022. Under 2022–2023 får alla födda 1961–1963 provtagningsmaterial hemskickat. Provtagning erbjuds vartannat år. Plan för provtagning för fler åldersgrupper finns på 1177.
Alla kvinnor 40-74 år kallas till mammografi vartannat år. Passar inte tiden, bokar man om eller bokar av så att tiden kan erbjudas till en annan person. Om man missat att gå på en eller flera kontroller är rekommendationen att inte vänta till nästa kallelse, utan boka tid för kontroll.
Screening för livmoderhalscancer började i slutet av 60-talet och var det första screeningprogrammet för cancer i Sverige. Alla kvinnor 23–70 år erbjuds provtagning med olika intervall. I Västmanland införs successivt självprov för HPV till alla kvinnor, vilket ersätter tidigare kallelser till cellprovtagning. Man slipper då besök hos barnmorska och får i stället provtagningsmaterial hemskickat när det är dags. Upptäcks HPV-virus, som är en förutsättning för att cancer ska uppstå, kallas man till cellprovtagning. Båda metoderna är lika säkra.
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.