Västmanlänningarna lever något längre och mår lite bättre än tidigare, visar den andra Öppna jämförelsen av folkhälsan som presenteras i dag. Men det finns också områden som oroar folkhälsoexperterna.
Det är Sveriges Kommuner och Landsting som tillsammans med
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten presenterar rapporten. Jämförelsen innehåller 41 olika mått och på flertalet områden hamnar Västmanland nära rikssnittet.
Sedan 2009, när den första nationella jämförelsen av folkhälsan gjordes, har medellivslängden i länet ökat med 0,8 år för kvinnor och 0,9 år för män. I snitt lever den västmanländska kvinnan tills hon är 83,5 år, medan männen i genomsnitt lever 79,6 år.
- Positivt är också att den självskattade hälsan har ökat i länet. Fler västmanlänningar uppger att de mår bra, säger Sevek Engström, chef för Kompetenscentrum för hälsa.
Mindre positivt är att 41 procent av kvinnorna i Västmanland svarar att de ibland eller ofta avstår från att gå ut på grund av rädsla eller oro, jämfört med 33 procent i riket. Siffran för män i länet är 11 procent.
- Det är inte bra med tanke på möjligheten till fysisk aktivitet minskar om man inte törs gå ut. Det blir också svårare att ha ett fungerande socialt liv om man mest sitter hemma.
Även när det gäller ungdomar finns oroande uppgifter. Drygt 10 procent av unga i Västmanland vare sig studerar eller arbetar, och 25 procent av ungdomarna slutför inte gymnasiet. Samtidigt visar rapporten att hälsan är ojämlik mellan olika samhällsgrupper och att utbildning är en faktor som har stor påverkan på hälsan.
- Att ha ett arbete har stor betydelse för hur människor mår och att våra trygghetssystem fungerar, menar landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP) med ansvar för folkhälsa i Västmanlands läns Landsting.
Positivt är att fler västmanlänningar uppger att de fått frågor om sina levnadsvanor när de besökt sin vårdcentral. 2013 uppgav cirka 40 procent att de fått frågor om levnadsvanor, jämfört med 23-25 procent 2011.
- I och med det förstärkta hälsouppdraget som primärvården fick 2013 med utbyggnad av hälsocenter hoppas vi kunna se ännu bättre resultat vid nästa jämförelse, säger Pernilla Rinsell.
Hela rapporten finns på SKL:s webbplats.
http://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv2014/forbattradfolkhalsamenokadeklyftor.4586.html
Sevek Engström, chef Kompetenscentrum för hälsa
021-17 59 52
Pernilla Rinsell, landstingsråd (MP)
021-17 17 43 57
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.