Mindre smärtsamt, lättare att föda och minskad risk för en viss typ av bristningar. Sedan i maj 2022 erbjuds vattenförlossning i Västerås till alla som uppfyller hälsokraven.
Varmt bad som smärtlindring har ju funnits länge, och att föda i vatten är en naturlig förlängning av det, säger Åsa Brunzell, legitimerad barnmorska vid Förlossningen i Västerås.
Hittills har ett trettiotal kvinnor utnyttjat möjligheten att föda sitt barn i vatten uppvärmt till 38 grader; antingen i något av de båda badkaren eller i förlossningspoolen – en uppblåsbar pool som införskaffats särskilt för ändamålet.
Värmen ger smärtlindring, och trycket från vattnet gör att man känner sig lättare och blir mer rörlig. Värmen och avslappningen som vattnet ger främjar den kroppsegna smärtlindringen genom att utsöndra endorfiner samt oxytocin, kroppens egna ”lugn och ro-hormon” som främjar smärtlindringen. För barnet kan övergången bli lugnare då det föds under vattenytan och går från en vattenmiljö till en annan. Barn födda i vatten upplevs ofta lugnare direkt efter födelsen, säger Åsa Brunzell.
Forskning visar att vattenförlossningar kan vara skonsammare för kvinnokroppen, vilket betyder minskad risk för bristningar av grad 2 i underlivet – hud och muskler i vagina och i mellangården.
De som föder i vatten talar också om en förhöjd förlossningsupplevelse, vilket ju också är en viktig faktor, säger Åsa Brunzell.
För att få möjlighet till vattenförlossning måste kvinnan uppfylla följande hälsokrav:
I övrigt skiljer sig en förlossning i vatten inte mycket från dito i säng. Tidsåtgången är ungefär den samma, vilket innebär att det finns kvinnor som tillbringar flera timmar i vattnet, kanske med en paus för att gå upp och röra sig ett tag. Och partnern kan också vara med vid en vattenförlossning.
Jag ser vattenförlossning som ett naturligt steg. Sjukvården har ju alltid tipsat om att man kan ta ett varmt bad eller en varm dusch därhemma för att minska smärtan, avslutar Åsa Brunzell.
Åsa Brunzell, legitimerad barnmorska
asa.brunzell@regionvastmanland.se
Joakim Samuelsson
Verksamhetschef, Kvinnokliniken
Telefon: 076 - 697 83 52
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.