Forskare i Region Västmanland ska ta reda på om ungdomars köp av virtuella prylar i dataspel kan leda till spelberoende och psykisk ohälsa. Idag deltar var femte svensk ungdom i den typen av spel.
Det kan handla om att spelare frestas att köpa något som ses som coolt i spelet, till exempel ett speciellt vapen eller någon slags statussymbol. Det kan verka harmlöst men det finns medierapporter både i Sverige och utomlands om att den här typen av inslag i spelen innehåller delar som suddar ut gränserna mellan underhållning och hasardspelande. I värsta fall kan det vara som att ha ett minikasino i fickan, säger forskningsdirektör Kent Nilsson, som beviljats 1,2 miljoner kronor från statliga Svenska spels oberoende forskningsråd till forskningsprojektet.
Under de senaste tio åren har Sverige infört olika regler för att skydda spelare, till exempel obligatorisk spelarregistrering, insättningsgränser och möjligheter att stänga av sig själv från fortsatt spelande. Men i dataspelsvärlden finns det även möjlighet till så kallade mikrotransaktioner för att köpa tillbehör i spelen. Eller att man vinner något som sedan kan växlas till riktiga pengar.
Syftet med forskningsprojektet är att förstå vilken roll dessa mikrotransaktioner kan spela i uppkomsten av spelberoende då det för närvarande inte finns tillräckligt med studier för att dra några definitiva slutsatser. Källmaterialet består av tidigare insamlade och anonymiserade data inom den 20 år långa studien Salve, Survey of Adolescent Life in Vestmanland, där personer födda 1997 och 1999 följs genom åren för att kartlägga hur olika genetiska och sociala faktorer samverkar kring psykisk hälsa och beroende.
Våra data täcker känsliga utvecklingsperioder från tidiga tonåren till ung vuxen ålder, där vi kommer att analysera kopplingen mellan mikrotransaktioner, spelproblem och psykisk ohälsa. Vi ska undersöka om mikrotransaktionerna leder till hasardspel, och vad som driver spelvanorna. En annan del är att studera hur den här typen av spel påverkar psykiskt välbefinnande och andra beroenden som droger och alkohol, säger Kent Nilsson.
Forskningsprojektet genomförs under 2025-2026. Förutom Kent Nilsson ingår även professorerna Helgi Schiöth och Cecilia Åslund, samt PhD Susanne Olofsdotter, samtliga tillhörande Uppsala universitet, men både Cecilia Åslund och Susanne Olofsdotter verkar i Region Västmanland.
För mer information:
Kent Nilsson
Forskningsdirektör
Telefon: 021- 17 32 54
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.