Under de senaste tio åren har tandhälsan i Västmanland förbättrats för de barn och unga som brukar ha många skadade tänder. I riket som helhet ökade andelen skadade tänder med åtta procent hos den tredjedel av sexåringarna som har sämst tandhälsa – men i Västmanland skedde en minskning med två procent.
Det är givetvis glädjande att det går åt rätt håll i Västmanland, och det är ett kvitto på att Folktandvårdens förebyggande arbete på klinikerna och i socioekonomiskt svaga grupper ger resultat. Än återstår dock mycket att göra eftersom skillnaderna i tandhälsa fortfarande är stora mellan olika grupper i samhället, säger Hannah Al-Wandi, VD för Folktandvården i Västmanland.
Det är Sveriges Folktandvårdsförening som via Tandhälsobarometern sammanställer hur tandhälsan utvecklas i landet bland den tredjedel av barn och unga som har sämst tandhälsa i åldrarna 6, 12 och 19 år. Bland sexåringarna i gruppen med svagast tandhälsa ökade det genomsnittliga antalet skadade eller redan lagade tänder med åtta procent mellan 2012 och 2022, medan minskningen var två procent i samma grupp i Västmanland. I reella tal minskade det genomsnittliga antalet skadade och lagade tänder från 2,46 till 2,42.
Mer markant är förbättringen bland nittonåringarna där det genomsnittliga antalet skadade och lagade tänder minskade med 14 procent mellan 2012 och 2022 i Västmanland. Till skillnad från de yngsta har dock tandhälsan förbättrats i hela landet bland de tolv- och nittonåringar som har störst utmaningar med tänderna.
Förebyggande tandhälsovård måste starta tidigt, bedrivas uthålligt och utvecklas kontinuerligt. Karies är exempelvis mer förekommande hos barn till föräldrar med sämre tandhälsa än hos barn vars föräldrar har en god tandhälsa, vilket betonar vikten av att nå ut med rätt information och åtgärder till rätt grupper för att få önskad effekt, säger Hannah Al-Wandi.
I Västmanland arbetar Folktandvården med flera förebyggande insatser, utöver det arbete som bedrivs på klinikerna, för att skapa en god tandhälsa i länet på lång sikt:
Att satsa på god tandhälsa hos barn och unga är en investering för framtiden. Tandhälsan har stor betydelse och att arbeta förebyggande och uppströms är viktigt eftersom det sparar både lidande och resurser. Det finns också många studier som visar att det finns ett samband mellan tandhälsan och den övriga hälsan, till exempel vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för tandvården.
För mer information:
Hannah Al-Wandi, VD för Folktandvården i Västmanland
Telefon: 021-17 50 55
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.