2015-12-15 13:39Pressmeddelande

​Västmanland är Sveriges första Fairtrade-landsting

null

Landstinget Västmanland är Sveriges första Fairtrade-landsting. Vid en ceremoni på tisdagen fick landstingsrådet Andreas Porswald ta emot Fairtrade-diplomet av Fairtrade Sveriges generalsekreterare Magdalena Streijffert.

- Vi är stolta över att vara det första Fairtrade-landstinget. Det innebär att vi ska ha en etisk upphandling, ett bra utbud av rättvisemärkta produkter och aktivt informera om Fairtrade, säger landstingsrådet Andreas Porswald (MP).

Den officiella diplomeringen skedde i huvudentrén till Västmanlands sjukhus Västerås.

Fairtrade-diplomering av landsting och regioner är nytt i Sverige. I Västmanland inleddes processen 2014 när landstingsstyrelsen beslutade att starta ett arbete mot en diplomering.

Fairtrade-diplomeringen innebär att landstinget förbinders sig att öka andelen Fairtrade-märkta produkter och bedriva ett aktivt informationsarbete. Det sistnämnda ska genomföras tillsammans med Fagersta kommun och Västerås stad som är Fairtrade citys.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.

För mer information kontakta:

Andreas Porswald (MP), landstingsråd
021-17 17 45 35


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl