2015-09-09 11:34Pressmeddelande

​Västeråsforskare får 500 000 kr till forskning om ungdomars hälsa

null

Hjärnfonden stödjer professor Kent Nilsson vid Centrum för klinisk forskning med 500 000 kronor för forskning om ungdomars hälsa i det s k SALVe-projektet.

- Vi är jättestolta att Hjärnfonden ger oss förnyat förtroende genom att bidra ekonomiskt till vår spännande studie, säger professor Kent Nilsson.

SALVe-projektet studerar arv och miljö utifrån att de flesta av våra beteenden har en ärftlig grundläggande del, lagrad i våra gener, som utformas i samverkan med den miljö vi växer upp i. Projektet ska följa västmanländska ungdomar födda 1997 och 1999 under 20 år.

Den tidigare psykiatriska forskningen har identifierat ett antal ”riskgener” som i kombination med svåra uppväxtförhållanden ökar risken för till exempel kriminellt beteende, depression, eller alkoholmissbruk. Dessa gener bärs av omkring 20-30 procent av befolkningen.

- Det nya är att vi nu kan se det omvända. Alltså hur de här generna ger en positiv effekt i bra uppväxtmiljö. Låt ett barn med ”riskgenerna” växa upp i en trygg och kärleksfull familj med bra omgivningar, och chansen är stor att det till och med går bättre än för dem som saknar den typen av gener, säger Kent Nilsson.

Han anser att det är bättre att tala om dessa gener som känslighetsgener istället för riskgener. Den som saknar känslighetsgener löper mindre risk att utveckla kriminalitet i dåliga miljöer, men får inte heller samma positiva påverkan av en bra uppväxtmiljö.

- Om resultaten visar sig vara stabila i våra olika studiegrupper ger de stöd för en mer individualiserad vård, både vad det gäller mottagligheten för farmakologiska och psykoterapeutiska behandlingar för att motverka psykisk ohälsa bland ungdomar.

För mer information kontakta:

Professor Kent Nilsson, Centrum för klinisk forskning
021-17 32 54, kent.nilsson@ltv.se


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl