2015-02-02 10:58Pressmeddelande

Vart femte barn har en förälder med depressiva symtom

null

Socialstyrelsen rekommenderar screening av depression för nyblivna mammor. Men även många nyblivna pappor får depressiva symtom, visar en ny avhandling som Birgitta Kerstis, leg. barnsjuksköterska, lägger fram den 6 februari.

- 15-18 procent av mammorna och 5-9 procent av papporna uppger att de har depressiva symtom under barnets första sex månader. Det innebär att nästan vart femte barn åtminstone har en förälder med depressiva symtom. För att kunna hjälpa både mammor och pappor är det dags att även börja screena pappor för depression, säger Birgitta Kerstis.

Hennes avhandling baseras på information om föräldrar i Västmanland och Uppsala, vilken spänner från första levnadsveckan till 8 års ålder.

– Vi är stolta och tacksamma att även pappor deltog, då huvuddelen av forskning om tidigt föräldraskap endast inkluderar mammor.

Tidigare forskning visar att depressiva symtom hos föräldrar ökar risken för negativt påverkan på små barns tidiga utveckling. Detta är särskilt ogynnsamt eftersom all senare utveckling bygger på barnets tidiga utveckling.

Birgitta Kerstis avhandling visar att det finns samband mellan depressiva symtom och föräldrars oenighet i relationen. Depressiva symtom tre månader efter barnets födelse ökar risken för att föräldrarna separerar under barnets första åtta år. Dessutom har föräldrar med depressiva symtom sämre anknytning till barnet, än föräldrar utan depressiva symtom.

- Annan forskning visar att barns hälsa är bättre när det har en relation till båda föräldrarna, vilket ibland försvåras vid separation. Min övertygelse är att de flesta föräldrar önskar hålla ihop. Socialstyrelsen rekommenderar idag screening av depressiva symtom för mammor 6-8 veckor efter förlossningen, vilket utförs på många barnavårdcentraler. Nu är det dags att börja screena pappor också, fortsätter Birgitta. Detta för att kunna hjälpa både mammor och pappor med depressiva symtom.

Disputation

Tid:               6 februari 2015, kl 13:15
Plats:            Samlingssalen, ingång 29, Västmanlands sjukhus Västerås
Titel:             Depressive Symptoms among Mothers and Fathers in Early Parenthood
Opponent:    Professor Gunilla Sydsjö, Linköpings universitet

För mer information kontakta:

Birgitta Kerstis, leg. barnsjuksköterska
070-686 41 43


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl