2024-01-10 08:00Pressmeddelande

Värmland ansluter till Sjukvårdens Larmcentral

Region Värmland kommer i början av 2024 att ansluta sig till Sjukvårdens larmcentral där regionerna Västmanland, Uppsala och Sörmland sedan flera år driver larmcentral i egen regi. De hanterar alla inkommande 112-samtal för sjukvård i regionerna.

Det är positivt att region Värmland ser fördelarna med en larmcentral som är en integrerad del av sjukvården och att de vill ansluta sig till vår verksamhet och bidra till att utveckla den vidare. Vårt koncept ger större möjligheter till uppföljning av hela vårdkedjan och har möjliggjort bra kvalitetsutveckling och forskning för en effektivare vårdkedja, säger Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande.

Bemannas av legitimerade sjuksköterskor

Den prehospitala sjukvården inklusive ambulansen har blivit allt mer avancerad och vårdkedjan börjar redan vid den första telefonkontakten. De tre regionerna Västmanland, Uppsala och Sörmland är först i landet med att bedriva larmcentral i egen regi. Konceptet innebär att sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor tar emot 112-samtal och bedömer vårdbehovet. Under 2023 hanterade sjuksköterskor inom Sjukvårdens larmcentral cirka 127 000 samtal från 112. Till sin hjälp har sjuksköterskorna ett medicinskt beslutstöd som kontinuerligt utvecklas av läkare inom ambulanssjukvården utifrån kvalitetsuppföljningar och forskning. Nu bemannar även psykiatrisjuksköterskor larmcentralen i Uppsala för att möta det ökade behovet av psykiatriska bedömningar, i enlighet med regering och Socialstyrelsens direktiv.

Vårdkedjan börjar redan vid den första telefonkontakten och därför är det viktigt att medicinska bedömningar görs av sjuksköterskor och att dirigeringen görs av personal med god lokalkännedom. Vi har legitimerade sjuksköterskor med många års erfarenheter vilket ger högre kompetens i alla samtal. Sedan ett år har vi även läkare på larmcentralen för att ytterligare höja kompetensen och snabbare lotsa patienterna till rätt vårdnivå. Vi närmar oss den övriga sjukvården och förbättrar samverkan som är nödvändigt och kommer att vara ännu viktigare i framtiden, säger Henrik Lindlöf, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral i Västmanland.

Den lokala förankringen i regionerna med larmsjuksköterskornas och dirigentens kunskap om länet, den lokala vårdens olika möjligheter att ta emot patienter och att hitta i olika områden, är viktigt för att snabbt komma fram till den som behöver hjälp.

Larmcentralen kommunicerar direkt med polis och räddningstjänst utan mellanhänder. Detta har påverkat samverkan i positiv riktning i regionerna både vad gäller planering och även operativt på olycksplatser.

Kontakt:

Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande

Telefon: 021-17 43 59

Henrik Lindlöf, verksamhetschef Sjukvårdens larmcentral, Västmanland

Telefon: 021-17 68 85

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.