2023-10-17 12:45Pressmeddelande

Vårdstipendium 2023: Ny mottagning skyndar på prostatavården

En nyinrättad urologisk-onkologisk mottagning i Västmanland eliminerar remisser mellan kliniker – samtidigt som planeringen av prostatapatientens cancerbehandling kan starta utan att onödig tid går till spillo. Insatsen belönas med Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium 2023. 

Den nya mottagningen innebär att patienten träffar urolog, onkolog och kontaktsjuksköterska under ett och samma besök och blir då informerad om två likvärdiga behandlingsalternativ. Patienten får också möjlighet att delta i beslut och vårdplanering.

Tack vare det nya arbetssättet behöver inga remisser skickas mellan klinikerna, och dessutom kan planeringen av behandlingen starta utan att onödig tid går till spillo.

Mottagningen har skapats via ett utvecklingsarbete mellan Urologkliniken och Onkologkliniken.

Genom att en urolog och en onkolog tillsammans informerar patienten inför behandling mot prostatacancer hoppas vi kunna höja kvaliteten, samt erbjuda en helhetsorienterad vård och förkorta väntetiden mellan olika vårdkontakter. Dessutom hoppas vi att patienter som är mer välinformerade och införstådda med både möjligheter och konsekvenser av olika behandlingsalternativ också blir tryggare patienter, säger Vasileios Souvleros, överläkare i urologi.

Gynnsamt för patienten –resurssparande för verksamheterna

Stipendiemotivering:

”Genom god samverkan mellan två kliniker har en verksamhetsgemensam urologisk-onkologisk mottagning startat, där alla resurser kan nyttjas effektivt. Det har skapat möjlighet till en välinformerad och delaktig patient, vilket har lett till tidigare behandlingsstart och en höjd kvalitet på helhetsorienterad vård. Arbetssättet är således gynnsamt för patienten, men också resurssparande för verksamheterna.”

Stipendiet går till: Raya Natik, Karolis Ulinskas, Dzmitry Zhurauliou, Vasileios Souvleros, Lena Ström och Ylva K Strålberg.

De har visat på kraften i att jobba över gränser, sätta patienten i centrum och tänka nytt bortom administrativa indelningar. Det är ett fint exempel på hur man kan nå stora resultat genom att stanna upp och ifrågasätta gamla arbetssätt, säger Lina Eriksson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De sex mottagarna utgör en av tre grupper som delar årets stipendium liksom prissumman på 60 000 kronor.

Syftet med Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium, som delas ut en gång per år, är att premiera genomförda förbättrings- och utvecklingsarbeten inom hälso- och sjukvården. Stipendiemottagarna utses av en bedömningsgrupp inom förvaltningen.

Utdelningen skedde vid regionfullmäktige den 17 oktober.

För mer information:

Vasileios Souvleros, överläkare i urologi

Telefon: 021- 17 62 68

Annsofi Blomquist, utvecklare (Bedömningsgruppen för utvecklingsstipendiet)

Telefon: 021- 17 59 76

Vasileios Souvleros  och Raya Natik

Vid regionfullmäktiges sammanträde den 17 oktober representerade Vasileios Souvleros och Raya Natik gruppen som fick stipendium för den nya urologisk-onkologiska mottagningen.  FOTO: Jonas Bilberg



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.