En ny modell för livslångt lärande belönas med Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium 2023. Via digital teknik och kliniknära träningstillfällen får vårdpersonal bland annat lära sig ta EKG och vårda en patient som har en kanyl i luftstrupen för att hålla luftvägarna fria.
Den nya lärmodellen, kallad Kunskapskoll och självstyrt lärande, bedöms kunna få stor spridning till andra kliniska verksamheter och även omfatta fler yrkeskategorier. Idag är det sjuksköterskor och undersköterskor som har tillgång.
Modellen har tagits fram i samarbete mellan Akut Stroke Neurologi-avdelningen, Hjärtavdelningen och Kliniskt träningscentrum. De som belönas är Linn Danielsson, Karin Blidmo, Tina Gustavsson, Mathilda Almbacke, Emilia Eriksson och Åsa Wanbro.
Tanken är att lärandet ska vara lättillgängligt när sjukvårdspersonal har motivation och möjlighet till att repetera eller fördjupa kunskaper. Det självstyrande lärandet är ett komplement till andra lärandemetoder som exempelvis föreläsning, seminarium eller teamträning, säger Marie-Louise Södersved Källestedt, enhetschef, Kliniskt Träningscentrum
Ur stipendiemotiveringen:
”Metoden Kunskapskoll och självstyrt lärande möjliggör upprätthållandet och utveckling av både teoretiska och praktiska färdigheter vilket bidrar till trygghet och säkerhet i vårdmötet. Lärandemodellen bygger både på digital teknik samt kliniknära träningstillfällen och möjliggör hållbara strukturer för kvalitativt, effektivt samt kollegialt lärande.”
Uppdaterad och aktuell kunskap är avgörande för att hälso- och sjukvården ska klara framtidens utmaningar. Inte minst genom att använda kraften i digitaliseringen har gruppen bakom Kunskapskoll och självstyrt lärande visat hur ständig vidareutbildning kan bli en integrerad del av det moderna arbetslivet, säger Lina Eriksson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Mottagarna utgör en av tre grupper som delar årets stipendium liksom prissumman på 60 000 kronor.
Syftet med Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium, som delas ut en gång per år, är att premiera genomförda förbättrings- och utvecklingsarbeten inom hälso- och sjukvården. Stipendiemottagarna utses av en bedömningsgrupp inom förvaltningen.
Utdelningen skedde vid regionfullmäktige den 17 oktober.
För mer information:
Marie-Louise Södersved Källestedt, enhetschef, Kliniskt Träningscentrum
Telefon: 021-17 58 02
Annsofi Blomquist, utvecklare (Bedömningsgruppen för utvecklingsstipendiet)
Telefon: 021- 17 59 76
Vid regionfullmäktiges sammanträde den 17 oktober representerade Åsa Wanbro och Karin Blidmo gruppen som fick utvecklingsstipendium för en ny modell för livslångt lärande i vården. FOTO: Jonas Bilberg
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.