2021-05-24 08:27Pressmeddelande

Ut ur förstärkningsläget – men sjukvården fortsatt påverkad av covid-19

En förbättrad pandemisituation innebär att Region Västmanland från och med idag, den 24 maj klockan 08.00, har återgått till stabsläge det lägsta beredskapsläget. Därmed upphör förstärkningsläget som infördes den 9 april.

Antalet vårdade på sjukhus har minskat inom både slutenvården och IVA, och smittspridningen minskar såväl regionalt som nationellt. Tillgången på skyddsmaterial är god och vaccinationen av breda grupper pågår för fullt. Därför är det lämpligt att nu gå ner från förstärkningsläge till stabsläge, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Inför sommarsemestrarna pågår planering för bemanning så att personalen ska få möjlighet till ledighet och återhämtning.

Regionens katastrofmedicinska beredskap är god. Vården kommer dock vara fortsatt påverkad av pandemin, och så kommer det att vara en längre tid på grund av vaccinationsarbetet och att covidvården kräver mycket personal, säger Håkan Wittgren.

Vaccinerade personer behöver fortsätta följa rådande rekommendationer

Region Västmanlands lokala rekommendationer för att begränsa smittspridningen gäller till och med den 31 maj.

Att följa rekommendationerna även när man tagit sitt vaccin är oerhört viktigt för att smittspridningen ska begränsas och slutligen ebba ut. Det är extra viktigt att inte börja slarva nu när vi äntligen kan se ett slut på pandemin inom en överskådlig framtid, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Tre beredskapslägen

Inom hälso- och sjukvården finns tre så kallade beredskapslägen:

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Kontakt:

Håkan Wittgren
Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland
Tel: 021 -17 41 81

Jan Smedjegård
Smittskyddsläkare, Region Västmanland
E-post: jan.smedjegard@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 51 21


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.