2014-12-16 08:47Pressmeddelande

Unik forskning: Samma gener kan hjälpa eller stjälpa beroende på uppväxten

null

Gener som ökar risken för antisocialt beteende kan också resultera i mindre antisocialt beteende. Om uppväxtmiljön är den rätta.

- Dessa känslighetsgener ger positiv eller negativ effekt på individen, gällande t ex beteende och psykisk hälsa, beroende på miljön, säger professor Kent Nilsson vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.

I en studie som nyligen publicerades i The International Journal of Neuropsychopharmacology visar en forskargrupp vid Centrum för klinisk forskning för första gången hur tre genetiska faktorer interagerar med positiv och negativ uppväxtmiljö i relation till kriminellt beteende.

Sedan tidigare har den psykiatriska forskningen identifierat ett antal ”riskgener” som i kombination med svåra uppväxtförhållanden ökar risken för till exempel kriminellt beteende, depression, eller alkoholmissbruk. Dessa gener bärs av omkring 20-30 procent av befolkningen.

- Det nya är att vi nu kan se det omvända. Alltså hur de här generna ger en positiv effekt i bra uppväxtmiljö. Låt ett barn med ”riskgenerna” växa upp i en trygg och kärleksfull familj med bra omgivningar, och chansen är stor att det till och med går bättre än för dem som saknar den typen av gener, säger Kent Nilsson.

Han menar att det är bättre att tala om dessa gener som känslighetsgener istället för riskgener. Den som saknar känslighetsgener löper mindre risk att utveckla kriminalitet i dåliga miljöer, men får inte heller samma positiva påverkan av en bra uppväxtmiljö.

Resultaten bygger på den studie som gjordes 2006. Alla elever i årskurs 2 i gymnasiet i Västmanland tillfrågades och totalt medverkade 1337 personer. Deltagarna svarade på ett anonymt frågeformulär om kriminalitet, konflikter i familjen, erfarenhet av sexuella övergrepp, och kvaliteten på relationen till sina föräldrar. De lämnade också ett salivprov för DNA-analys.

Länk till hela studien.

För mer information kontakta:

Professor Kent Nilsson
Centrum för klinisk forskning, Västmanlands sjukhus Västerås
kent.nilsson@ltv.se, 021-173254


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl