2015-05-07 08:00Pressmeddelande

Undernäring vanligt bland äldre – ökad risk för tidig död

null

65 procent av äldre som skrivs in på sjukhuset i Västerås är undernärda eller ligger i riskzonen för att utveckla undernäring. Personer med undernäring har fyra gånger ökad risk för en för tidig död jämfört med personer utan näringsproblem.  Detta visar studier med forskare från Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Studierna bygger på undersökning av 1 771 äldre som skrevs in på medicin-, kirurgi- och ortopedavdelningar på Västmanlands sjukhus i Västerås. Medelåldern var 78 år.

- Var tionde äldre var undernärd och två av tre hade risk för undernäring. Det var inte möjligt att ta med alla äldre i studien, skulle så har varit fallet hade sannolikt antalet äldre personer med undernäring varit större, säger Lisa Söderström, dietist och doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Patienterna följdes upp fyra år senare avseende överlevnad. 75 procent av personerna med gott näringstillstånd vid screeningen på sjukhuset levde då fortfarande. Av de som bedömdes ha undernäring levde knappt 34 procent.

- Äldre personer med undernäring hade fyra gånger ökade risk för en förtidig död jämfört med personer som var välnärda. Detta oavsett andra faktorer som kan påverka överlevnaden såsom ålder, kön, rökning, läkemedel och sjukdomar. Att undernäringen i sig hade så stor betydelse för överlevnaden var överraskande, säger Lisa Söderström.

Studierna vid Centrum för klinisk forskning visar att undernäring är ett omfattande problem hos äldre, samt att tillståndet kan leda till allvarliga konsekvenser.

- Resultatet visar att undernäring hos äldre behöver uppmärksammas! Första steget är att hitta äldre som har risk för undernäring. Idag screenas de flesta äldre avseende nutritionsstatus när de kommer in på sjukhus och fler och fler vårdcentraler har också börjat screena för nutritionsstatus för personer som är 75 år och äldre, säger Lisa Söderström.

Läs rapporterna i sin helhet:

Mealtime habits and meal provision are associated with malnutrition among elderly patients admitted to hospital

Nutritional status predicts preterm death in older people: a prospective cohort study

För mer information kontakta:

Lisa Söderström, dietist och doktorand
073-702 25 57


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl