2020-02-05 12:00Pressmeddelande

Tvångsåtgärd utan lagligt stöd

Region Västmanland har lex Maria-anmält en händelse om tvångsåtgärd utan lagligt stöd. 

En patient inom vuxenpsykiatrisk tvångsvård misstänktes inneha farliga föremål. Läkare beslutade under andra halvan av januari 2020 om att patienten skulle fullständigt kroppsundersökas för att eftersöka farliga föremål.

En läkare med uppdrag från chefsöverläkaren att fullgöra uppgifter enligt lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård får besluta om så kallad ytlig kroppsbesiktning. I detta fall ordinerades fullständig kroppsundersökning av patienten, vilket saknar laga stöd.

Personer som tvångsvårdas är i en särskilt utsatt situation och misstag och felgrepp i tvångsvårdade personers omhändertagande ser Region Västmanland särskilt allvarligt på. När det gäller personer med nedsatt autonomi, vilket det i tvångsvårdssituationen alltid är fråga om, är lagstiftaren också noga med att påpeka dessa personers rätt att få sitt vårdbehov högt prioriterat. Händelsen anmäls.

Verksamheten har redan vidtagit och planerar att inom kort vidta ytterligare, ett antal åtgärder för att förhindra att händelsen upprepas.

Kontaktpersoner:

Fredrik Åberg
Chefläkare. Specialist i psykiatri och rättspsykiatri, med lic.
Tel. 021 17 56 70. E-post: fredrik.aberg@regionvastmanland.se

Joakim Pettersson
Verksamhetschef Vuxenpsykiatrin
Tel. 021-17 43 39. E-post. joakim.pettersson@regionvastmanland.se

Varje dag görs 4 000 - 5 000 besök inom vården i Västmanland. De allra flesta kontakter fungerar väl, patienterna får god vård och bra bemötande. Men i enstaka fall går något fel. Varje patient som skadas i vården är en för mycket. Därför har Region Västmanland en nollvision i patientsäkerhetsarbetet – ingen patient ska komma till skada i vården. Att offentliggöra lex Maria-anmälningar är ett led i landstingets långsiktiga och systematiska arbete för att förbättra patientsäkerheten.

Lex Maria innebär att all sjukvårdspersonal har en skyldighet att rapportera allvarliga fel och misstag inom vården eller risk för allvarlig vårdskada. Syftet med en lex Maria-anmälan är att förbättra sjukvården genom den utredning som görs och att Inspektionen för vård och omsorg gör en opartisk bedömning av händelsen. Utredningen gör att vården kan lära av misstag som sker så att de inte upprepas samt att de drabbade patienterna och deras närstående får klarhet i vad som faktiskt har inträffat.



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.