I år har cirka 160 länsinvånare fått GPS-larm förskrivet som hjälpmedel – vilket är rekord. Larmet ger personer med demens och övriga kognitiva funktionshinder större frihet och trygghet.
Ett GPS-larm kan vara skillnaden mellan fortsatt självständighet och isolering, säger Ulrika Eriksson, hjälpmedelskonsulent på Hjälpmedelscentrum i Västerås.
Trygghet vid promenader
Det allra första GPS-larmet i Västmanland förskrevs 2013 och har under årens lopp kommit att skrivas ut till allt fler invånare. I år har rekordmånga larmet förskrivet som hjälpmedel, cirka 160 personer.
GPS-larm kan öka tryggheten för den som lider av kognitiva funktionshinder av olika slag, oavsett ålder– och varje larm kan anpassas efter den enskildes behov. Larmet kan öka tryggheten för den som vill ta en promenad men är orolig för att villa bort sig, och den som råkar gå vilse kan återfinnas av anhöriga eller vårdpersonal tack var kartfunktionen, säger Ulrika Eriksson.
Dessutom kan GPS-larmet ställas in för att skapa en zon på ett visst avstånd runt hemmet eller vårdinrättningen så att larmaktiveringen sker om personen passerar zongränsen. Andra larm är inställda så att personen själv kan larma. Hur exakt varje larm ska fungera bestäms av den förskrivande arbets- eller fysioterapeuten i samråd med personen samt anhöriga och vårdpersonal.
GPS-larm ska inte ersätta vårdpersonal och anhöriga men underlättar deras roller, inte minst med tanke på att det finns anhöriga som bor på annan ort, avslutar Ulrika Eriksson.
På Hjälpmedelscentrums minimässa den 22 september visas och demonstreras bland annat GPS-larm med dess olika funktioner.
För mer information:
Ulrika Eriksson, hjälpmedelskonsulent på Hjälpmedelscentrum
Telefon: 021-17 49 19
Kerstin Berg Mörén, kommunikatör på Hjälpmedelscentrum
Telefon 021-17 41 30
Fakta:
• Ett larm med GPS-funktion fungerar utanför bostaden, något övriga trygghetslarm eller andra förskrivna larm inte klarar av.
• Larmet bärs av den person som behöver kunna nås eller hittas. Det betyder att man kan ringa till personen med ett telefonsamtal som automatiskt kan kopplas upp.
• Vid behov går det att se på en karta var personen befinner sig via dator, surfplatta eller en smartphone.
• Personen kan också själv påkalla hjälp genom en knapptryckning på GPS-larmet.
• GPS-larmet kan också anpassas som ett passivt larm som utlöses av geografiska trygghetszoner.
Länk till Hjälpmedelsdagen:
Minimässa kognition, 22 september
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.