2021-07-08 08:00Pressmeddelande

Tre västmanländska filmare får ekonomiskt stöd

Nu har de filmare som tilldelas regionens filmstöd i omgång två 2021 blivit utsedda. Tre filmare får stöd för att genomföra eller utveckla sina filmprojekt. Det handlar om ett agentdrama, en komedi med miljömedvetet budskap och ett kostymdrama placerat i en mörk och kaotisk tid år 1809.

Det är kul att se att det finns så många duktiga filmskapare i regionen. Genom det här bidraget så vill vi från regionen uppmuntra till att skapa berättelser från Västmanland och öka kulturutbudet i regionen, säger Daniel Östborg, kulturutvecklare för film, Region Västmanland.

Både etablerade och nya filmskapare

Den regionala filmverksamheten utlyser filmstöd till film tre gånger per år. Stödet kan gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland. Bland upphovspersonerna bakom projekten som beviljades stöd finns både etablerade och nya filmskapare från olika delar av Västmanland eller med projekt med koppling till länet. Totalt inkom sex ansökningar, varav tre beviljades stöd.

Här är de filmer som fått årets andra utdelning av filmstöd av Region Västmanland.

David Andersson

Projekt: Guy Manley. Stöd: 15.000

David Andersson är född och uppvuxen i Västerås. Han har hållit på med film så länge han kan minnas och om han inte är ute och skapar film så ser han helst på film. Hans kärlek till film har uppkommit tillsammans med hans storebror då de spenderat största delen av deras liv med att göra film och musikvideos. I nuläget jobbar David på produktionsbolaget Prolounge i Västerås där de främst fokuserar på reklamfilm, men han har alltid haft en plats i sitt hjärta för långfilm och kortfilm.  Under åren har han tillsammans med sin bror och flera vänner skapat en hel del kortfilmer och deltagit i filmtävlingar och han har vunnit båda nationella filmtävlingarna Novemberfestivalen och Noomaraton. Nu är de mitt i skapandet av deras absolut största projekt hittills, agentdramat "Guy Manley". Genom åren har den vuxit från ambitiös kortfilm till kort-långfilm.

Enligt David är det Västerås som gör denna film möjlig, eftersom de fått väldigt mycket stöd från Prolounge, familj och vänner samt även fått stöd från Region Västmanland.

”Det hade inte gått att göra Guy Manley i någon annan stad”.

Alice Elofsson

Projekt: Fågelskrämman. Stöd: 15.000

Alice är uppvuxen och bosatt i Hallstahammar och älskar allt från att skriva manus, regissera, fotografera till att redigera. Hennes intresse för film ledde 2016 till Prague Film School där hon stormtrivdes, och till och med slog skolans rekord i flest vunna priser för sin examensfilm.

Sen dess har hon ställt upp på lite mindre projekt och i en del filmtävlingar.

I hennes nya film är huvudkaraktärerna fågelskrämmor. Det kommer sig från att hon en dag kom att tänka på att hon aldrig sett en film där en fågelskrämma haft ett annat syfte än att vara just läskig, och tyckte det kunde vara kul att ge fågelskrämmor ett nytt rykte. Hon började skriva och landade i en komedifilm om en fågelskrämma som har allt annat än lätt att behålla en vän.

Amanda Wirlander

Projekt: Dies Caligo. Stöd: 5000 kr

Amanda Wirlander är en kreativ, glad människa som har en förkärlek för att berätta historier i form av text och bild. Sedan tretton års ålder har hon dedikerat sitt liv till film och pluggat ämnet på gymnasium samt på Molkom Folkhögskola.

Tillsammans med några vänner från folkhögskolans filmlinje samt nya bekantskaper ska hon ta sig an utmaningen att göra filmen Dies Caligo. Ett kostymdrama satt i Sveriges mörkaste mest kaotiska tid, året är 1809. Godsägerskan Charlotte spenderar sina dagar i sin salong med sällskapet Karl, Erik, Helene, Stina och Andreas. Intriger, drama och ett glas brännvin eller två är vad sällskapet erbjuder oss. Sedan hösten 2020 har denna pilotfilm legat i planeringsstadiet och till sommaren blir det inspelning. Målet med kortfilmen är att kunna använda den som pilotfilm vid pitch till större produktionsbolag och på så sätt i sinom tid göra en långfilm av den.

Kontakt:

Daniel Östborg
Kulturutvecklare Film
Telefon 021-17 58 44
E-post daniel.ostborg@regionvastmanland.se  


Ämnen: Kultur

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.