2014-09-09 10:15Pressmeddelande

Toppbetyg för hjärtsjukvården i länet

null

Hjärtsjukvården i Västmanland står sig mycket väl i en nationell jämförelse. Det visar den nya årsrapporten från Swedeheart, det nationella registret för hjärtsjukvård.

Till Swedeheart rapporterar svenska sjukhus om akuta hjärtinfarkter, vilka behandlingar som ges samt hur uppföljning och medicinering ser ut efteråt.

I årsrapporten som presenteras finns ett par viktiga kvalitetsindex:

Swedehearts kvalitetsindex omfattar såväl akut behandling av hjärtinfarkter som uppföljning av kolesterol, fysisk träning m m upp till ett år efteråt. Här hamnar Västmanlands sjukhus Västerås och Köping på tredje plats bland 60 sjukhus med 7,5 poäng av 11 möjliga. Före finns bara sjukhusen i Västervik och Nyköping.

Riks-HIA-index omfattar den akuta behandlingen av hjärtinfarkter med kranskärlsröntgen, ballongvidgningar och läkemedel. Här ligger Västmanlands sjukhus Västerås och Köping på första plats tillsammans med Danderyds sjukhus, S:t Görans sjukhus och Södersjukhuset med 8,5 av 9 möjliga poäng.

- Jämfört med den förra rapporten har vi förbättrat oss på flera viktiga punkter, vilket är oerhört glädjande och uppmuntrande för alla som arbetar med hjärtsjuka i Västmanland. Det positiva resultatet blir en sporre att anstränga oss ytterligare, säger Charlotta Hammar, ansvarig överläkare på Hjärt- och akutmedicinska sektionen på Västmanlands sjukhus Västerås.

Läs mer på på Hjärt-lungfondens webbplats – hjart-lungfonden.se/-Nyheter-/Hjartrapporten-2014-ar-har/

För mer information kontakta:

Charlotta Hammar, överläkare Hjärt- och akutmedicinska sektionen
021-17 30 00

 


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl