2007-01-09 09:39Pressmeddelande

Sveriges modernaste bröstenhet invigs

null

Den 11-12 januari 2007 invigs Sveriges modernaste bröstenhet vid Centrallasarettet i Västerås. Mammografin går över till den nya digitala tekniken. Ca 25 000 kvinnor per år kommer att besöka den samlade bröstenheten.
Den nya enheten finns i nybyggda lokaler på plan 3 i entréhuset på Centrallasarettet i Västerås och ska ta emot 25 000 kvinnor per år. Bröstenheten består av mammografin och kirurgklinikens bröstmottagning. En cytodiagnostiker kommer också att arbeta där. Senare kan även onkologer ingå.
- Genom att samla verksamheten i en enhet kan vi undvika onödiga väntetider. Många kvinnor med bröstcancerdiagnos upplever tiden innan full visshet om sjukdomen nås som den värsta perioden, Leif Bergkvist, överläkare på bröstenheten.
En annan fördel är att bröstenheten blir ett ställe dit kvinnor med symtom från brösten kan vända sig direkt, utan remiss från familjeläkaren. Den nya enheten kommer även att ta emot patienter med brännskador, hudtumörer och behov av plastikkirurgi.

Invigningen

Invigningen av den samlade bröstenheten äger rum den 11-12 januari 2007 med föreläsningar på torsdag eftermiddag och traditionsenlig klippning av band på fredag förmiddag.
Torsdag 11 januari kl 12.00-17.30
Föreläsningar vid Aros Congress Center. Se separat program http://www.ltvastmanland.se/LTVTemplates4/LTV_NewsPage____32204.aspx
Fredag 12 januari kl 9.00-14.00
Invigningstal av Liselotte Sjöquist, divisionschef, Division Diagnostik. Ingrid Kössler, ordförande i Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, klipper band. Öppet hus från kl 10.30. Plats: Bröstenheten, huvudentrén, plan 3, Centrallasarettet, Västerås.

Ligger i framkant

Målsättningen för bröstenheten är att det bara ska behövas ett besök för att ställa diagnos. De prover och undersökningar som behövs ska tas vid samma tillfälle – allt för att minska väntetiden och oron.
- Faktum är att vi får den modernaste diagnostiska bröstenheten i Sverige, säger Ewa Murawa-Frodis. Västmanland har för övrigt alltid legat i framkant av utvecklingen inom bröstsjukvården. Vi var bland de första att införa mammografisk hälsokontroll för 20 år sedan och vi har tidigt tagit till oss ny kirurgisk teknik och medicinsk behandling.
Längre fram vill bröstenheten prova drop in, så att kvinnor på vissa tider kan komma på mammografiundersökning utan att först beställa tid.

Fördelar med digital teknik

Den andra stora förändringen är att mammografins utrustning är utbytt mot digital teknik. Fördelarna är flera:
- Väsentligt högre kvalitet på undersökningarna.
- Färre undersökningar måste göras om.
- Lägre stråldoser till patienterna.
- Bättre arbetsmiljö för personalen.
- Möjlighet att ta tillvara nya framsteg inom mammografitekniken.
Digital mammografi fordrar emellertid fast installation. Det innebär att mammografin måste samlas i Västerås. Verksamheten med mammografibuss kan därmed inte fortsätta.
- Jag vill uppmana alla att komma på mammografiundersökning. Det är viktigt att en eventuell brösttumör upptäcks tidigt för att behandlingen ska lyckas, säger Ewa Murawa-Frodis.

För ytterligare information kontakta:

Leif Bergkvist, kirurgöverläkare bröstenheten, telefon 021-17 58 03
Ewa Murawa-Frodis, mammografiöverläkare bröstenheten, telefon 021-17 49 43
Eva Hånell, enhetschef bröstenheten, telefon 021-17 49 44

Fakta om mammografi

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Varje år drabbas ca 7 000 kvinnor varav drygt 3 % (ca 200-250 personer) bor i Västmanland. En bröströntgen är en undersökning där bröstet under ett mycket kort ögonblick trycks ihop. En mammografiundersökning är idag den ojämförligt bästa enskilda tekniken för att upptäcka en brösttumör i ett tidigt skede. Ca 25 000 kvinnor kommer varje år att besöka bröstenheten. Sedan 1986 kallas alla kvinnor i Västmanland i åldern 40-69 år till mammografisk hälsokontroll med ca två års mellanrum. De kvinnor som är äldre än 69 år och önskar fortsätt med hälsokontroller kan ringa till bröstenheten i Västerås och beställa tid. Kvinnor som känner en knöl i bröstet kan utan remiss vända sig direkt till bröstenheten.


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl