2019-02-28 09:30Pressmeddelande

Svagt förtroende för digitala vårdbesök

Digital vård har fått stor uppmärksamhet under senare år. Men invånarnas förtroende för digitala vårdbesök är svagt, visar den årliga Hälso- och sjukvårdsbarometern. Bara två av tio säger sig ha stort eller ganska stort förtroende för digitala vårdbesökt, medan över 50 procent säger att förtroendet är litet eller ganska litet.

- Vård på distans via modern teknik har kommit för att stanna och kommer att fortsätta utvecklas. Däremot passar det säkert inte alla invånare eller vid alla tillfällen, säger regionrådet Helena Hagberg (L).

Hälso- och sjukvårdsbarometern visar samtidigt att invånarnas förtroende för den traditionella vården är fortsatt hög. 83 procent av västmanlänningarna anser att de har tillgång till den vård de behöver, jämfört med 81 procent riket.

Västmanland hävdar sig väl

- Det är positivt att så stor majoritet av invånarna litar på att vården i länet fungerar när de blir sjuka. Resultatet är ett kvitto på att våra medarbetare gör ett bra jobb. Västmanland hävdar sig väl jämfört med övriga regioner, säger regionråden Kenneth Östberg (S).

Sedan 2002 har landsting och regioner mätt svenskarnas attityder till och kunskaper om hälso- och sjukvården. Tillgång till den vård man behöver är en av de mest övergripande frågeställning i undersökningen. Andelen västmanlänningar som anser att de har den vård de behöver har successivt ökat.

Förtroende för vården

Ett annat övergripande område gäller vilket förtroende invånarna har för vården. 64 procent svarar att de har förtroende för hälso- och sjukvården i länet, jämfört med 61 procent i riket.

Sex av tio har förtroende för 1177 Vårdguiden. Det gäller såväl telefonrådgivningen,  webbplatsen 1177.se som e-tjänsterna.

Tillgängligheten kan bli bättre

När det gäller tillgängligheten svarar 67 procent i Västmanland att väntetiderna till vårdcentral är rimliga, jämfört med 58 procent i riket. 49 procent anser att väntetiden till sjukhus är rimlig (45 procent i riket).

Se hela resultatet här: https://vardenisiffror.se/report/view?id=5c73e5cdd4475b49103ea448

För mer information kontakta:

Helena Hagberg (L), regionråd
021-17 50 90

Kenneth Östberg (S), regionråd
021-17 65 21


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.
Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.