Att få diagnosen ledgångsreumatism var tidigare detsamma som att inom två år vara oförmögen att arbeta. I dag kan nyinsjuknade fortsätta jobba som vanligt. Det är ett tydligt resultat av landstingets satsning de nya biologiska läkemedlen för reumatiker.
- Det är en enorm skillnad mot hur det var för tio år sedan. Tidigare behandlade vi konsekvensera av led- och vävnadsförstörelse, i dag kan vi förhindra densamma på ett tidigt stadium, säger Milad Rizk, chef för Reumatologkliniken i Västmanland.
- Patienterna mår betydligt bättre. De har mindre svullnader och inflammationer, och drabbas inte lika ofta av hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och frakturer. De har färre sjukdagar och ökad arbetsförmåga. Behovet av reumakirurgiska operationer minskar också.
Den nationella undersökningen Öppna jämförelser visar att Reumatologkliniken i Västmanland i dag ligger långt framme. Exempelvis är västmanländska patienter med ledgångsreumatism (reumatioid artrit) de som uppger att de har bäst hälsa i Sverige 4-12 månader efter behandlingsstart av första biologiska läkemedlet. Även inom andra kvalitetsindikatorer klättrar kliniken uppåt i den nationella jämförelsen.
Landstinget beslutade 2013 att satsa på resursförstärkning på reumatologen och på de nya och betydligt dyrare biologiska läkemedlen mot inflammatoriska reumatiska sjukdomar. I dag får drygt 700 reumatiker i Västmanland de nya läkemedlen och 70-80 nya tillkommer årligen. Priset är att läkemedelsnotan för kliniken ökar med fem miljoner kronor per år.
Utvecklingen inom reumatikervården har inneburit att kliniken på tio år har minskat vårdplatserna från 18 till 2 sjukhussängar. Långa sjukhusvistelser är i dag mycket ovanligt för reumatiker, däremot ökar behovet av dagvård och öppenvård.
Parallellt med införandet av biologiska läkemedel har kliniken genomfört flera andra förändringar. Sedan några år har kliniken en livsstilsmottagning, där patienterna får mer kunskap om sin sjukdom och livsstilens betydelse. Framför allt är det viktigt för reumatiker att inte röka, eftersom rökare har ökad risk att insjukna i ledgångreumatism, blir betydligt sjukare med sämre prognos och svarar mycket sämre på behandlingen än icke-rökare.
- Vi fokuserar också på att tidigt kunna ställa diagnos. Det har nämligen visat sig att tidig behandlingsstart är avgörande för hur väl behandlingen fungerar, säger Milad Rizk.
- Vi deltar, sedan två år tillbaka, i en nordisk studie om tidig behandling med biologiska läkemedel, där vi i Västmanland särskilt tittar på i vilken mån tidig behandlingsstart med biologiska läkemedel kan göra att den samma kan trappas av eller helt upphöra med bibehållen effekt.
Milad Rizk, verksamhetschef Reumatologkliniken
021-17 55 49
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.