I regionens hälsoenkät till länets ungdomar har andelen som svarar att de mår bra sjunkit drastiskt mellan 2012 och 2023. Det är också tydliga skillnader i ungdomars mående mellan olika grupper. Bland flickorna har andelen som mår bra minskat från 78 till 55 procent och bland pojkarna från 88 till 78 procent.
7000 ungdomar i grundskolans år 7 och 9 samt gymnasieskolans år 2 har svarat på frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor i Region Västmanlands enkät Liv & hälsa ung. Utöver resultaten om ett försämrat mående visar svaren även en försämring i skolmiljön jämfört med 2020. Fler unga uppger att de blivit utsatta för kränkande behandling i skolan och att det är svårt att koncentrera sig. Färre tycker att de får den hjälp de behöver och att lärarna uppmärksammar och lyssnar på dem,.
Liv & hälsa ung är en av våra viktigaste undersökningar kring ungdomars hälsa och mående. Resultaten är viktiga för att vi ska kunna följa trender, hitta lösningar och ha som underlag inför beslutsfattande. Det är mycket nedslående hur allt fler unga och särskilt flickor mår allt sämre, säger Jenny Landernäs (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Andelen ungdomar som röker dagligen minskar inte längre. Den ligger kvar på 3 procent vilket är samma nivå som år 2020. Andelen som snusar dagligen har däremot ökat med 3 procentenheter, från 6 procent år 2020 till nästan 9 procent år 2023. Dessutom ökar användningen av det vita tobaksfria nikotinsnuset. Fler använder det vita snuset, 7 procent använder det vita snuset jämfört med 3 procent tobakssnuset.
Sex av tio barn och ungdomar rör sig för lite. Därför är det viktigt att vi tillsammans ser till att satsningarna faktiskt omsätts i handling. Om man redan som ung får till bra rutiner med motion, kost och sömn skapar man goda vanor för hela livet, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för folkhälsa.
Liv & hälsa ung är en enkätundersökning som Region Västmanland genomför i samarbete med länets högstadie- och gymnasieskolor. Undersökningen har gjorts ungefär vart tredje år sedan mitten av 90-talet och nu senast våren 2023. Resultatet från enkäten används bland annat som underlag vid beslut inom Region Västmanland, länets kommuner och andra organisationer samt som ett stöd i skolornas hälsofrämjande arbete.
Jenny Landernäs (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden
076-511 61 27
Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för folkhälsa
073-818 98 30
Marie Tollefsen Markström, verksamhetschef Folkhälsa
079-061 16 46
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.