2019-06-04 06:00Pressmeddelande

Stark medvind för besöksnäringen i Västmanland!

Besöksnäringen i Västmanland skapade 2018 sysselsättning för 2 500 personer, en ökning med 16 procent sedan 2010. I dag arbetar 16 400 personer i besöksnäringen i Östra Mellansverige. Det visar en rapport framtagen på uppdrag av Regionalt forum för turismanalys.

- Utvecklingen är glädjande, säger Henrik Wester, turismchef, Region Västmanland och samordnare för Regionalt forum för turismanalys. - Näringen i regionen har stark medvind och goda möjligheter att fortsätta växa med tanke på den växande efterfrågan på lättillgängliga natur- och kulturupplevelser nära Stockholm.

- Länets besöksnäring har under flera år uppvisat ett positiv utveckling, en trend som nu stärks av att allt fler väljer att resa och semestra klimatsmart. - Västmanland är för många ett klimatsmart resmål där det finns många spännande upplevelser som erbjuds av verksamheter som utvecklas hållbart, säger Magnus Ekblad, Regionråd (C) och ansvarig för regionala utvecklingsfrågor i Region Västmanland. 

Omsätter 3,4 miljarder

Besöksnäringens omsättning har ökat med 25 procent sedan 2010 och uppgick till 3,4 miljarder kronor. Östra Mellansverige som helhet har ökat med 22 procent under samma period.

- Besöksnäringens utveckling mäts och beskrivs ofta i antal gästnätter och andelen utländska besökare, vilket är ett allt för enkelt sätt att beskriva Sveriges nya basnäring. Vi arbetar för att öka lönsamheten, omsättningen och sysselsättningen i näringen och använder därför en beräkningsmodell som bättre visar utvecklingen. I rapporten beskrivs bland annat besöksnäringens betydelse för sysselsättningen och bidrag till regionens förädlngsvärde, säger Henrik Wester.

Rekordstor ökning av antalet gästnätter

Antalet gästnätter på Västmanland kommersiella boendeanläggningar har ökat med 42 procent sedan 2010, vilket är den i särklass högsta procentuella ökningen av jämförda län. Totalt gjordes drygt 900 000 övernattningar på länets kommersiella anläggningar.

- Att besöksnäringen växer trots att det totala antalet anläggningar har minskat sedan 2010 är ett tecken på att det är en näring i utveckling och att lönsamheten hos många verksamheter förbättras, säger Magnus Ekblad.

Samarbete mellan de fem län

Regionalt forum för turismanalys är ett samarbete mellan de regionala turismorganisationerna i Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands län. Syftet är att utveckla statistik- och analysfrågor i länen och dess kommuner. Den övergripande målsättningen är att stärka den gemensamma användningen och kunskapen kring statistik hos de deltagande regionerna. Regionalt forum för turismanalys samordnas av Västmanland Turism – en del av Region Västmanland.

Läs mer i bifogad rapport.

För mer information, kontakta:

Henrik Wester, turismchef, Västmanland Turism. Region Västmanland
Tel. 021-481 82 54. E-post. henrik.wester@regionvastmanland.se

Magnus Ekblad, Regionråd (C) Region Västmanland.
Tel. 072-153 04 77. E-post. magnus.ekblad@regionvastmanland.se


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Relaterad media