2014-05-06 09:02Pressmeddelande

Smittskyddsenheter i Mellansverige uppmanar unga vuxna att Ligga Lugnt

null

Under veckan kommer 59 736 personer i åldrarna 20–30 år få ett personligt brev. Brevet kommer från olika smittskyddsenheter i Mellansverige, och är startskottet på en kampanj som syftar till att öka medvetenheten om könssjukdomar, användningen av kondomer och tester. Bakom initiativet står Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige och Studenter för Sexuell Hälsa (SfSH).

Förra året smittades över 37 000 svenskar av hiv, gonorré och klamydia, en del av dem under sin semesterresa på sommaren. 20–30-åringar är särskilt utsatta i den gruppen och löper större risk att drabbas. Därför går nu Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige och SfSH ut i det gemensamma initiativet ”Ligg lugnt” riktat mot åldersgruppen. Syftet är att öka medvetenheten om könssjukdomar, att få killar och tjejer i målgruppen att använda kondom när de har sex och att testa sig om de har haft oskyddat sex.

– Svårigheten är att alla vet att det finns könssjukdomar, men få tror att de kan bli smittade. Därför är det viktigt att få människor att inse att det visst kan hända dem. Och att berätta om det på ett direkt sätt som berör så att de inte kan bortse från riskerna. Och samtidigt alltid erbjuda en lösning, det vill säga att använda kondom säger Maria Kivi, hiv/STI-samordnare i Landstinget Dalarna.

Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Dalarna bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/STI – Mellansverige. Deras målsättning är att minska spridningen av könssjukdomar, främja psykisk och sexuell hälsa samt minska antalet oönskade graviditeter.

SfSH är en paraplyorganisation för lokala studentföreningar över hela landet och arbetar för studenters sexuella hälsa.

Tillsammans går landstingen i Kunskapsnätverket hiv/STI Mellan nu ut med kampanjen ”Ligg lugnt” som är framtagen i samarbete med kommunikationsbyrån Magic Circle. Kampanjen inleds med ett brev som skickas ut till 59 736 personer i målgruppen. Syftet med brevet är att under några sekunder ge mottagaren en känslan av att de faktiskt kan ha en könssjukdom. Brevet övergår snabbt i en lugn och omtänksam ton och ger råd om vad de kan göra för att skydda sig, eller testa sig om de är oroliga för att vara smittade.

Utöver breven kommer kampanjen att synas på populära uteställen där studenter delar ut kondomer och sprider information. Kampanjen kommer också att synas på flygplatserna i Borlänge, Västerås och Karlstad och på ett flertal populära resmål. Kampanjen kommer även att synas på ungdomsmottagningar och på kunskapsnätverkets hemsida. Allt för att vara närvarande före, under och efter resan.

– Vi arbetar för att sex ska vara någonting positivt. Under sommarens semesterresor kommer människor att vilja ha sex, det ska vi inte ändra på. Utan vi vill få dem att skydda sig och testa sig om de är oroliga. Många blev ju smittade av en könssjukdom förra året, så information behövs, säger Petra Cyrillus, ordförande i SfSH.

För mer information om kampanjen vänligen kontakta:

Madeleine Åkerlind, hiv/STI-samordnare i Landstinget Västmanland på madeleine.akerlind@ltv.se Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Landstinget Västmanland på jan.smedjegard@ltv.se


 


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl