2024-11-20 14:17Pressmeddelande

Så har 25 år med klinisk forskning förbättrat för patienterna

Varje år slipper cirka 2 000 bröstcancerdrabbade i Sverige armbesvär efter lymfkörteloperation. Det är ett av resultaten från 25-årsjubilerande Centrum för klinisk forskning i Västerås organisationen med i snitt en rapport per vecka i internationella tidskrifter sedan starten 1999.

När Centrum för klinisk forskning startade blev det möjligt för läkare, sjuksköterskor och andra inom vården att kombinera sina vanliga jobb med forskning. För många blev forskning plötsligt överkomligt, inte bara något man hörde talas om att de höll på med vid universiteten, säger Kent Nilsson, professor och forskningsdirektör, samt en av dem som tog chansen att forska. 

Forskare som jobbar i vården

Det var 1999 som dåvarande landstinget och Uppsala universitet gemensamt startade Centrum för klinisk forskning i Västerås. Till skillnad från grundforskning vid universiteten inom medicin, kemi eller biologi ligger den kliniska forskningen nära både patienter och verksamhet. De som forskar jobbar själva i vården och bedriver sina studier utifrån problem de formulerat på avdelningar och enheter, till exempel hur en viss behandling kan utföras bättre, eller varför en grupp patienter tillfrisknar snabbare än en annan. 

Under sina 25 år har Centrum för klinisk forskning visat hur viktigt det är att forskning måste vara en integrerad del av verksamheten. Det handlar om kunskap och framsteg som ger direkt nytta för patienterna, och det finns all anledning att vara jättestolt över allt som åstadkommits! säger Elin Granqvist (KD), regionråd med ansvar för forskning och innovation.

Inte nödvändigt avlägsna alla lymfkörtlar i armhålan  

Forskningen i Västerås har lett till förbättrad diagnos, behandling och uppföljning av bröstcancerpatienter. Genom att studera och utveckla tekniker för biopsi av portvaktskörteln (sentinel node) – den första lymfkörteln i armhålan dit cancerceller från en bröstcancertumör sannolikt sprider sig – blev det möjligt för professor Leif Bergkvist och hans forskarkollegor att avgöra om cancern har spridit sig till lymfsystemet eller inte. Om portvaktskörteln visar sig vara cancerfri är det inte nödvändigt att avlägsna alla lymfkörtlar i armhålan – en procedur som tidigare var standard men som ofta medförde omfattande biverkningar, såsom lymfödem och nedsatt rörlighet. Genom den nya metoden slipper drygt 2 000 kvinnor per år i Sverige besvär med armen efter operation av lymfkörtlarna.  

Ingen antibiotika vid okomplicerad inflammation i tarmfickor

Professor Abbas Chabok med kollegor kunde konstatera att världen använde antibiotika helt i onödan vid behandling av okomplicerad divertikulit, inflammation i tarmfickor. Deras forskning visade att åkomman kan behandlas lika bra utan antibiotika. Och dessutom utan inläggning på sjukhus vilket spar pengar och minskar lidande, samtidigt som man undviker att bidra till antibiotikaresistensen.  

Både arv och miljö formar människan

Själv har Kent Nilsson tillsammans med sin forskargrupp fokuserat på sambandet arv-miljö, till exempel när det gäller drogmissbruk, kriminalitet och spelberoende – vilket gett stort globalt genomslag. I en studie följs västmanländska ungdomar i 20 års tid, från 2012 till 2032. 

Den gamla striden om det är arv eller miljö som formar oss är numera över. Det är både och! Vissa föds med en genetik som kan bidra till att de får stora problem om de har en svår uppväxtmiljö – orkidébarnen. Andra har utrustats med gener som gör dem mer tåliga i sådana miljöer – maskrosbarnen, förklarar Kent Nilsson.  

För mer information:

Kent Nilsson, professor och forskningsdirektör

Telefon: 021- 17 32 54

FAKTA  

Centrum för klinisk forskning Västerås: 

  • Totalt 85 doktorsavhandlingar sedan starten 1999 till och med 2024 

  • Sammanlagt 1 155 publicerade rapporter från 1999 till och med oktober 2024, alltså cirka en rapport i veckan om man räknar bort sommaruppehåll  

  • I januari 2024 hade Centrum för klinisk forskning 67 forskningsaktiva medarbetare:  36 doktorander, 19 postdoktorander, 8 docenter och 4 professorer 

Centrum för klinisk forskning firar sina 25 år på fredag den 22 november i samband med en kunskapsdag som arrangeras i regionen, klockan 9-15. Programmet omfattar flera punkter med allt från AI till socialmedicin och vårdhygien (se bilaga). Såväl media som allmänhet är välkomna!


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Relaterad media