2021-03-18 10:00Pressmeddelande

Rekommendation om munskydd i hela hälso- och sjukvården

För att begränsa smittspridningen under den tredje vågen av covid-19 införs rekommendation om munskydd i alla vårdbyggnader i Region Västmanland. Munskyddsrekommendationen och det sedan tidigare gällande besöksförbudet på sjukhusens avdelningar gäller även vaccinerade personer och personer med antikroppar. Regionen delar ut munskydd i entréer till personer som saknar eget munskydd.

Alla som vistas i regionens vårdbyggnader inklusive Folktandvården omfattas av rekommendationen att bära munskydd. Det vill säga medarbetare, patienter och övriga personer som vistas i lokalerna i sitt yrke oavsett om personerna tidigare varit sjuka i covid-19 eller har vaccinerat sig. Rekommendationen trädde i kraft den 15 mars och gäller tills vidare.

Barn yngre än 16 år är undantagna kravet på munskydd. Personer som har svårighet att ha munskydd ombeds att alltid hålla minst två meter till andra personer.

Munskydd gäller alla

Även vaccinerade personer och personer med antikroppar kan i vissa fall sprida covid-19-smitta. Vi befinner oss i början av den tredje vågen och har både brittiska och sydafrikanska varianter av coronaviruset i Västmanland. Konsekvenserna kan bli allvarliga om vi inte tar det säkra före det osäkra. Det betyder att om man rör sig i en vårdmiljö då bör man ha munskydd på sig, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Besöksförbudet på sjukhusens avdelningar ligger kvar

Även fast allt fler västmanlänningar vaccineras mot covid-19 behåller regionens hälso- och sjukvård restriktionerna om besöksförbudet tills vidare. Det gäller även vaccinerade personer och personer med antikroppar mot covid-19.

Engångsmunskydd delas ut till de som inte har

Sedan den 15 mars står regionens medarbetare i flera av sjukhusens entréer för att erbjuda handsprit och munskydd och se till att munskydden sätts på korrekt. Munskydd rekommenderas sedan tidigare i kollektivtrafiken och rekommendationerna är att använda engångsmunskydd och inte tygmunskydd.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta engångsmunskydd och det gör vi också. Men det är viktigt att komma ihåg att munskydd inte ersätter övriga rekommendationer, även med munskydd behöver vi hålla avstånd och undvika nära kontakter, avslutar Jan Smedjegård.

Kontakt: Jan Smedjegård. Smittskyddsläkare Region Västmanland
E-post: jan.smedjegard@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 51 21Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.