2024-02-13 15:12Pressmeddelande

Regionfullmäktige säger ja till utvecklingsplan för hälso- och sjukvården

Regionfullmäktige har beslutat att hälso- och sjukvården fram till 2029 ska utvecklas enligt förslag till målbild från regionstyrelsen. Första aktiviteten är utvecklingsplan för Närsjukhus i Köping. 

Det här beslutet visar att vi tar vår del av ansvaret för den nödvändiga omställning som krävs och som säkerställer god och trygg sjukvård för alla invånare i Västmanland, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistvård.

  

Att bromsa kostnadsutvecklingen och samtidigt erbjuda en jämlik vård är det vi behöver lägga energi på de närmsta fem åren, beslutet om hälso- och sjukvårdens målbild för 2029 är en viktig startpunkt för det arbetet, säger Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande. 

Vi vill satsa på nära vård som möter de utmaningar vi kommer att ha framöver då befolkningen blir allt äldre och fler lever längre med kroniska sjukdomar, säger Lina Eriksson (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledning, chefer och medarbetare vid sjukhuset i Köping startar omgående arbetet med utvecklingsplan för Närsjukhus i Köping. Ett annat högprioriterat område som nu sätts i gång är ett förändrat akutuppdrag för primärvården. Det digitala tjänsteutbudet som ökar tillgänglighet och förenklar kontakt och egenvård utgör också ett viktigt utvecklingsområde. 

Jag ser fram emot att tillsammans med alla kompetenta chefer och medarbetare påbörja utvecklings- och förändringsarbetet med sikte på 2029. Nya arbetssätt och en utvecklad vårdsstruktur skapar förutsättningar för vården att i framtiden kunna möta ett ökat behov med fortsatt hög kvalitet, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland. 

Beslutet i korthet 

  • Satsning på 47 miljoner per år till nära vård/primärvård – vårdcentralerna ska vara mer tillgängliga för akuta besök samt erbjuda kontinuitet för personer med kroniska sjukdomar. 
  • Satsning på ökad tillgänglighet under jourtid på vårdcentraler i områden med högt söktryck. 
  • Vårdavdelningen i Fagersta renoveras och blir kvar tack vare att resurser frigörs genom att integrera röntgen och laboratorium i vårdverksamheten. 
  • Satsning på fler ambulanser och att ambulansvårdens roll förstärks i arbetet med nära vård
  • Diagnostiken i Köping får mer resurser för att möta behoven hos invånarna, vilket minskar behovet av att köpa undersökningar. 
  • Digitaliseringen möter invånarnas önskemål att vara mer delaktiga i vården, men ökar också tillgängligheten och frigör resurser till dem med störst vårdbehov. 
  • Genom satsningar på nära vård beräknas länsbehovet av vårdplatser minska. 

För mer information

Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, 021-17 40 40 

Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistvård, 021-17 40 55

Lina Eriksson, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, 021-17 50 90

Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, 021-17 40 40


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.