2023-05-05 09:50Pressmeddelande

Regionen söker fler Sms-livräddare för snabba insatser vid hjärtstopp

Region Västmanland söker nu fler utbildade hjärt-lungräddare som vill ansluta sig via appen Sms-livräddare. De som är anslutna får en signal via mobilen om ett pågående hjärtstopp och kan därmed påbörja hjärt-lungräddning – samtidigt som ambulans är på väg.

Det är särskilt viktigt att personer som bor i eller ofta befinner sig i småorter och på landsbygden ansluter till appen. Att en Sms-livräddare finns i närheten kan vara skillnaden mellan liv och död, eftersom det kan ta längre tid för ambulans att hinna fram där, säger Raimo Kesti, förvaltare för Sms-livräddare i Västmanland och ambulanssjuksköterska.

Inom tio kilometer

Vid ett larm om hjärtstopp skickar Sjukvårdens Larmcentral ut ambulans samtidigt som systemet identifierar samtliga registrerade Sms-livräddare som befinner sig inom tio kilometers avstånd från den drabbade. Dessa får då en ljudlig notis via appen, och kan välja att acceptera. Det kan alltså bli fler än en person som kommer till platsen för hjärtstoppet.

Den som accepterar ett larm kan få i uppdrag att bege sig till platsen för att påbörja hjärt-lungräddning, eller att hämta en hjärtstartare i närheten. Appen har en smart kartfunktion som markerar alla registrerade hjärtstartare i närheten för att hjärt-lungräddning ska kunna påbörjas så snabbt som möjligt, säger Raimo Kesti.

"Var där på några minuter"

En västmanlänning som valt att bli Sms-livräddare är yrkeschauffören Kenneth Mark som ryckte ut på ett larm i en bostad i februari 2023.

Jag var där på några minuter och startade hjärtkompressioner. Efter en stund kom fler Sms-livräddare som kunde hjälpa till, varav en hade en hjärtstartare med sig. Totalt var vi sex-åtta personer som hjälptes åt, tog hand om de anhöriga samt tog emot och dirigerade ambulansen rätt och fortsatte hjärt-lungräddning. Alla samarbetade magiskt bra. Även om vi inte kände varandra så visste alla vad som behövde göras, säger han.

Appen Sms-livräddare kostar inget och kan laddas ner där appar finns. Villkoret för att delta är att man är fyllda 18 år och genomgått en utbildning i hjärt-lungräddning.

 

Kontakt för frågor:

Kenneth Mark. Yrkeschaufför och Sms-livräddare
Tel 070-312 57 73

Raimo Kesti. Förvaltare  för Sms-livräddare i Västmanland och Ambulanssjuksköterska
Telefon 021-17 57 41 |Mobil 072-15 30 48

 Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.