2024-08-15 06:30Pressmeddelande

Regionen först i Sverige med ny lärmetod för vårdpersonal

Region Västmanland är först i Sverige med en ny metod: självstyrt lärande. Metoden gör att fler får möjlighet att upprätthålla och vidareutveckla sina kunskaper och färdigheter – vilket stärker patientsäkerheten. 

Tanken är att lärandet ska vara lättillgängligt för att sjukvårdspersonal ska upprätthålla motivation och ges möjlighet att repetera eller fördjupa kunskaper. Självstyrt lärande är ett komplement till andra lärandemetoder såsom föreläsning, seminarium, online eller teamträning, säger Marie-Louise Södersved Källestedt, enhetschef, Kliniskt Träningscentrum. 

Självstyrt lärande kan ske individuellt eller genom att öva i par, antingen på den egna arbetsplatsen eller vid Kliniskt Träningscentrum, KTC, i Region Västmanland.

Nu är det enkelt för all vårdpersonal i länet att stärka sin kompetens, säger Marie-Louise Södersved Källestedt. 

Hantera EKG och vårda patient med kanyl i luftstrupen

Exempel på utbildningar som kan ges via självstyrt lärande är hantering av EKG, eller att vårda en patient som har en kanyl i luftstrupen så luftvägarna hålls fria, så kallad trakealkanyl.

Det digitala system som används ger omedelbar återkoppling hur den som tränat utfört de olika vårdmomenten – vilket betyder snabbare och effektivare inlärning.  

År 2023 belönades självstyrt lärande med Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium. 

I alla yrken behöver man ständigt utveckla och vässa sina kunskaper, men inom vården är det livsviktigt! Att KTC i Region Västmanland nu är först med självstyrt lärande är mycket glädjande. Innovativa arbetssätt som detta kommer ytterligare stärka arbetet för att utveckla vården för patienterna, säger Elin Granqvist (KD) regionråd med ansvar för forskning och innovation.

Trygga och väl förberedda medarbetare

KTC startade år 2012 utifrån att medarbetare behöver träna och vidareutbilda sig så att teori kopplas med praktiska färdigheter.

Ytterst handlar det om att stärka patientsäkerheten via trygga medarbetare som är väl förberedda att möta sina patienter.

Och nyligen har KTC flyttat in i nya ändamålsenliga lokaler i Västmanlands sjukhus Västerås. 

 

För mer information: 

Marie-Louise Södersved Källestedt

Enhetschef, Kliniskt Träningscentrum

021-17 58 02 

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.