Region Västmanland gör en mer positiv bedömning än tidigare av det totala ekonomiska resultatet för 2023. Orsaken till den nya bedömningen är att en stark arbetsmarknad ger ökade skatteintäkter och att börsen utvecklats positivt. Det prognostiserade underskottet är fortfarande stort, 390 miljoner kronor, men är hälften så stort som i våras. Mest utmanande är situationen för hälso- och sjukvården även om en del åtgärder för att dämpa kostnadsutvecklingen börjar ge effekt.
Ekonomin är ett stort problem för Sveriges regioner där samtliga kommer göra ett underskott i år. Hög inflation, hög ränta och en försvagad konjunktur påverkar pensionskostnader, priser och löner. Åren med pandemi har också satt sina spår. Under pandemin fanns inte möjlighet att fortsätta det påbörjade arbetet för att få en ekonomi i balans. Dessutom har regionerna inte klarat av att fullt ut krympa de verksamheter som utökades med hjälp av särskilda statsbidrag under pandemin.
I Region Västmanland arbetar vi hårt för att hantera de ekonomiska utmaningar vi ställs inför. Vi intensifierar åtgärderna och gör prioriteringar för att bryta kostnadsutvecklingen. För en ekonomi i balans måste vi minska våra kostnader, öka intäkterna och effektivisera samtliga verksamheter. Från politikens håll har vi förtroende för verksamheternas förmåga att ställa om genom prioriteringar, tidiga insatser och mer fokus på våra kärnuppdrag, säger Mikael Elfgren Andersson (M), regionstyrelsens ordförande.
Hälso- och sjukvårdens ekonomiska situation är bekymmersam med ett beräknat budgetunderskott på 1 miljard kronor. Kostnadsutvecklingen behöver bromsas både på kort och lång sikt. Den långsiktiga omställningen handlar om att utveckla processer för att arbeta smartare, bli oberoende av inhyrd personal, jobba tillsammans med kommuner och andra aktörer samt använda digitaliseringens möjligheter.
I början av året ökade kostnaderna för inhyrd personal genom satsningar på att korta köerna till operation, bemanna ny närsjukvårdsavdelning och klara bemanningen för fler vårdplatser. Sedan några månader tillbaka har arbetet med att övergå från inhyrd personal till egenanställd personal intensifierats.
Det pågår ett omfattande omställningsarbete inom hälso- och sjukvården för att förändra arbetssätt och få bukt med den höga kostnadsutvecklingen. Vi behöver ha tålamod och uthållighet i den processen. Ett viktigt beslut var att successivt gå över från inhyrd till anställd personal, vilket redan i år innebär en besparing på 30 miljoner. Nästa år blir utmaningen att minska antalet årsanställda med 100 personer. Det handlar inte om uppsägningar utan nya arbetssätt och naturlig avgång, säger Lina Eriksson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
I årets plan för länets hälso- och sjukvård finns närmare 30 specifika utvecklingspunkter för att nå en ekonomi i balans. Det handlar, förutom att sänka kostnaderna för inhyrd personal, bland annat om att minska behoven av slutenvård genom tidiga vårdinsatser samt digitaliserade arbetssätt såsom taligenkänning, digitala kallelser och digitala vårdmöten.
Vi har ansvar att både leverera bra hälso- och sjukvård idag och säkra den på sikt. Kostnaderna behöver minskas men vi måste samtidigt fortsätta satsa på utveckling och förbättring av verksamheten. Det handlar om att bromsa och accelerera samtidigt. En del åtgärder ger snabb ekonomisk effekt medan annan utveckling tar tid och ger ekonomisk effekt första efter flera år. Vi håller på med en omställning till framtidens hälso- och sjukvård, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Delårsrapport två för 2023 behandlas av regionstyrelsen den 3 oktober och regionfullmäktige den 17 oktober.
Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, 021–17 43 59, mikael.andersson.elfgren@regionvastmanland.se
Lina Eriksson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 021–17 50 90, lina.eriksson@regionvastmanland.se
Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, 021–17 40 40, lars.almroth@regionvastmanland.se
Katarina Simert, ekonomidirektör, 021–17 45 42, katarina.simert@regionvastmanland.se
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.