2020-11-24 13:43Pressmeddelande

Region Västmanland om IVO-rapport: Beklagligt att det funnits brister

Inspektionen för vård och omsorg IVO har idag släppt en rapport där man granskat vården av äldre under coronapandemin som har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. I granskningen har IVO framförallt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats. IVO har granskat alla regioner och pekar på brister hos samtliga, främst för brister i de individuella medicinska bedömningarna som gjorts. Det gäller även för Region Västmanland.

Jag vill börja med att säga att det är djupt beklagligt för de patienter och anhöriga som drabbats av de brister som IVO pekar ut och att de har drabbat samhällets mest sköra patientgrupp, säger Mattias Damberg, Bitr. Hälso- och Sjukvårdsdirektör och Områdeschef Nära Vård vid Region Västmanland.

Vi välkomnar IVO:s granskning av pandemin tidiga skede.  Sjukvården i hela världen och i Sverige ställdes inför en ny sjukdom som det fanns väldigt lite kunskap om när det gällde smittspridning och fungerande vårdmetoder, och även en brist på skyddsmaterial säger Mattias Damberg. 

Region Västmanland är i grunden nöjd med samarbetet med kommunerna i länet under pandemin och den återkoppling som kommit från kommunerna tyder på att även de är nöjda. Vi har haft regelbundna samverkansmöten mellan region och kommun i hela länet. Det är ett fundament i den gemensamma fortsatta utvecklingen av Nära Vård.

Vi ska naturligtvis analysera IVO:s beslut mer noggrant och se hur vi kan gå vidare med att hantera de brister som de pekar på. Jag tycker ändå man kan säga att mycket har fungerat, trots det bristfälliga kunskapsläget under våren och tack vare allas fokus på att hantera situationen och inte minst säkra vården av de äldre, säger Mattias Damberg.

IVO lyfter fram brister i läkarmedverkan på tre särskilda boenden i Västmanland. Vi kommer specifikt att följa upp de vårdcentraler som ansvarar för just dessa boenden, säger Mattias Damberg.

Vi vet nu att pandemin fortsätter och förväntar oss fortsatta utmaningar i hanteringen av Covid-19. I väntan på IVO:s utvärdering, har vi själva sett över vilka åtgärder som vidtagits och effekter av detta, säger Mattias Damberg.

Region Västmanland genomförde i somras en egen kartläggning, i avvaktan på IVO:s granskningsresultat, för att se vilka lärdomar som direkt kunde appliceras redan under hösten i den fortsatta Covid-hanteringen.

Vi såg saker som kunde förbättras redan då och valda att vidta åtgärder. Vår instruktion från i mars om att göra individuella medicinska bedömningar har inte fullt ut följts på en del vårdcentraler och det är mycket beklagligt att vissa patienter inte fått det. Det är något som vi nu kommer att följa upp, avslutar Mattias Damberg.

Bättre rustade framåt

Tillsammans med kommunerna fortsätter Region Västmanland det gemensamma arbetet med förhindra smittspridning inom kommunala boenden. Förutsättningarna att hantera Covid-19 inom SÄBO och korttidsboenden är annorlunda nu än vid pandemins början då det finns bättre kunskap om sjukdomen, bättre tillgång till skyddsutrustning och utbyggda rutiner för provtagning.

Region Västmanland kommer att svara på IVO:s beslut parallellt som det sedan tidigare pågår en egen utvidgad granskning av samtliga dödsfall i covid-19 i regionen. Resultaten kommuniceras när den granskningen är klar.

För intervjuer

Kontaktperson enligt uppgifter nedan finns tillgänglig för intervju på telefon idag 24 november mellan kl. 15-17.

Kontaktperson

Mattias Damberg
Bitr. Hälso- och Sjukvårdsdirektör och Områdeschef Nära Vård. Region Västmanland.
E-post: mattias.damberg@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 38 64


Ämnen: Covid-19

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.