Regionstyrelsen har ställt sig bakom inrättandet av NSPL, Nationell samordning, planering och ledning, vars syfte är att regionerna samordnar sina resurser kring höjd beredskap eller krig. I en krigssituation ska regionerna också stödja Försvarsmakten – framför allt när det gäller sjukvård.
Tanken är att landets 21 regioner ska samverka för att kunna hjälpas åt med resurser och stärka den gemensamma förmågan. Vid höjd beredskap eller krig kan det handla om att se traumakapacitet, vårdplatser, ambulanser, sjuktransporter, sjukvårdsmaterial/läkemedel och utrustning som en gemensam resurs – som används där den bäst behövs, säger Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande.
Det är säkerhetspolitiskt oroligt i Sveriges närområde. Riksdag och regering har sedan tidigare beslutat att Sveriges totalförsvar ska stärkas, och att det behöver gå fort. Sveriges samtliga regioner arbetar nu med planering av sin del av det civila försvaret.
Hälso- och sjukvård är helt avgörande för att Sverige ska klara svåra påfrestningar och – i värsta fall – ett väpnat angrepp. Regionerna ansvarar för hälso- och sjukvården i såväl fredstid som vid ett väpnat angrepp. Om det skulle bli krig ska regionerna, förutom att upprätthålla ordinarie uppdrag, stödja Försvarsmakten och Sveriges allierade, genom att exempelvis ta hand om sårade soldater och sjömän.
Hälso- och sjukvården behöver i en sådan situation ha förmåga att bedriva verksamhet på andra sätt än i fredstid och det klarar ingen region på egen hand. Vi behöver koordinera behoven och samordna våra resurser, och därför skapas en nationell stab för planering, säger Maria Linder, regiondirektör.
För att regionerna ska kunna dela handlingar och information med varandra på ett säkert sätt ska samtliga regioner ingå ett avtal om säkerhetsskydd. Avtalet är en förutsättning för att på ett säkert och lagenligt sätt kunna dela skyddsvärd information med varandra, vilket kommer att vara helt nödvändigt för att lösa den nationella samordningen för hälso- och sjukvården i höjd beredskap och krig.
Region Västmanland arbetar fortsatt med planeringen inom ramen för civilt försvar och beredskap, och dessa arbeten kommer integreras i den nationella planeringen.
För mer information:
Maria Linder, regiondirektör
Telefon: 021- 17 65 73
Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande
Telefon: 021- 17 43 59
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.