2020-12-11 14:05Pressmeddelande

Region Västmanland gratulerar MDH som blir Mälardalens universitet

Region Västmanland gratulerar Mälardalens Högskola (MDH) som blir Mälardalens universitet 2022

Vid en presskonferens idag meddelade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning att MDH, Mälardalens högskola blir ett universitet den 1 januari 2022.

Mälardalens högskola blir universitet

Genom framgångsrik samverkan mellan näringslivet, utvecklingsfrämjande aktörer och de offentliga organisationerna har Mälardalsregionen under de senaste åren vuxit kraftigt och Mälardalens högskola utgör ett viktigt nav för tillväxten i regionen.

Vi gratulerar MDH som blir Mälardalens Universitet från 2022. Det är en långsiktig samverkan som nu givit resultat och vi är många som på olika sätt jobbat för detta och gläds med MDH idag, säger Denise Norström (S) regionstyrelsens ordförande, Region Västmanland.

Det är glädjande nyheter som verkligen behövs i en tuff tid. Det här är ett styrkebesked och kvitto på det samverkansarbete som gjorts i länet, säger Maria Linder, Regional utvecklingsdirektör, Region Västmanland.

Region Västmanland ser flera fördelar med ett Mälardalens Universitet, utifrån rollen som regionalt utvecklingsansvarig.

Det blir mer medel för forskning, och kommer att öka attraktiviteten att bo, studera och arbeta i länet då universitetet kommer att locka många toppstudenter, forskare och blivande arbetskraft, avslutar Denise Norström.

Att vi nu får ett universitet i regionen kommer ytterligare stärka näringslivet så att det fortsatt kan ligga i internationell framkant. Universitet kommer också att stötta länets utmaning i kompetensförsörjningen som också är ett prioriterat område i vår regionala utvecklingsstrategi, säger Maria Linder.

Bakgrund

För att få benämnas universitet ansöker högskolan till regeringen som låter Högskoleverket pröva om högskolan når upp till de kvalitetskrav som ställs för universitetsstatus:

  • har grundutbildning och forskning som är väl etablerad och av god vetenskaplig kvalitet.
  • har en tillräcklig omfattning av grundutbildningen och utbildning inom ett antal ämnesområden.
  • har en tillräcklig omfattning av forskningsverksamheten och forskning inom ett antal ämnesområden.
  • har praktiska förutsättningarna, till exempel lokaler och utrustning, att bedriva grundutbildning och forskning.
  • har goda internationella kontakter inom grundutbildning och forskning.
  • uppfyller kraven för att självständigt inrätta professurer och utfärda doktorsexamen.

Region Västmanland har ett välutvecklat samarbete med MDH inom flera områden, till exempel via Samhällskontraktet, sjuksköterskeutbildningen och välfärdsteknik, Automation Region och framväxande starka områden som energi och elektrifiering.

Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete för att utveckla hela vår region och en kraft i vår samverkan med andra regioner i ÖMS, Sverige och internationellt. Det är också glädjande att vi redan nu kan fira att vi nått ett av målen i länets utvecklingsstrategi för 2030 avslutar, Maria Linder.

Utdrag ur Region Västmanland regionala utvecklingsstrategi, RUS.

Folkbildning, bibliotek, utbildning, forskning och fortbildning är en självklar del av länets utveckling med Mälardalens högskola och Sveriges lantbruksuniversitet i framkant. År 2030 har Mälardalens högskola etablerat sig som Mälardalens tekniska universitet.

Kontakt

Denise Norström. Regionstyrelsens ordförande (S) Region Västmanland.

Tel: 021 - 17 46 77

Maria Linder. Regional utvecklingsdirektör Region Västmanland.
E-post. maria.linder@regionvastmanland.se
Tel. 072-153 05 31



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.