2021-02-01 08:08Pressmeddelande

Region Västmanland går ner från förstärkningsläge till stabsläge

En förbättrad pandemisituation innebär att Region Västmanland från och med idag den 1 februari klockan 08.00 har återgått till stabsläge, det lägsta beredskapsläget.  Förstärkningsläget som infördes den 21 december upphör därmed.

 - Allmänt har vi ett bättre läge nu med färre covidpatienter. Våra medarbetare har utfört och utför fortsatt ett viktigt och omfattande arbete vad gäller covidvård och smittspårning, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I övrigt har vaccineringen startat och regionen har en god uthållighet när det gäller skyddsmaterial. 

- Regionens katastrofmedicinska beredskap är god. Pandemin är dock långt ifrån över och vi i den särskilda sjukvårdsledningen följer utvecklingen dagligen för att alltid ha bästa möjliga beslutsunderlag vad gäller åtgärder och beredskapslägen, avslutar Håkan Wittgren.

Region Västmanland införde förstärkningsläge i pandemins inledning, men gick senare ner till stabsläge, för att därefter återgå till förstärkningsläget när pandemins andra våg slog till i slutet av 2020.
 

Vid allvarliga händelser måste hälso- och sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre beredskapslägen.

Stabsläge:

Innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge:

Innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.

Katastrofläge:

Innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

 

För mer information:

Håkan Wittgren

Hälso- och sjukvårdsdirektör

Telefon: 021 -17 41 81


 

 


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Kontaktpersoner

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.