2021-05-20 09:00Pressmeddelande

Region Västmanland främjar hälso- och utbildningsnivån bland unga

Nu tar regionen och flera av länets kommuner ett gemensamt krafttag för ökat välmående och skolframgång bland unga i länet. Projektet riktar sig till individer mellan 15-29 år.

Barn och unga som mår bra går i högre grad ut skolan med godkända betyg. Samtidigt kan lyckade skolresultat bidra till bättre hälsa och välmående och inverkar starkt på hur livsvillkoren kommer se ut i vuxen ålder. I dag upplever 25 procent av våra unga i Sverige nedsatt psykiskt välbefinnande och här i Västmanland tar knappt tre av fyra ungdomar sin gymnasieexamen inom tre år.

Region Västmanland tar nu ett regionalt ansvar för ungdomar och unga vuxna i länet som är i behov av stöd kopplat till studier och bättre mående. Tillsammans med fem kommuner i länet (Sala kommun, Västerås kommun, Arboga kommun, Hallstahammars kommun och Kungsörs kommun) drivs projektet ”Vägar framåt”, som riktar sig till individer mellan 15–29 år i de samverkande kommunerna.

Att satsa på att våra unga går ut gymnasiet med fullständiga betyg eller kan närma sig en sysselsättning är en av de viktigaste investeringarna vi kan göra för en hållbar framtid. Det är centralt för länets utveckling, säger Åsa Lundquist, verksamhetschef enheten för folkhälsa, Region Västmanland.

Projektet kommer ge 240 individer stöd genom motivationshöjande och hälsofrämjande insatser. Det handlar bland annat om samtalsstöd, stresshantering och åtgärder för att öka närvaro och måluppfyllelse utifrån läroplanen.

Vi vill skapa skillnad för deltagarna här och nu men även se till att inflödet till den här gruppen blir mindre i framtiden. Det är nödvändigt ur såväl ett individ- som samhällsperspektiv, säger Magdalena Lundstedt, huvudprojektledare välfärd och folkhälsa, Region Västmanland.

Utöver arbetet med de deltagande individerna kommer det genomföras hälsofrämjande och förebyggande insatser för att inte fler unga ska hamna i en situation med till exempel ofullständiga gymnasiebetyg eller psykisk ohälsa. Hit hör en omfattande utredning som ska ta reda på orsaker till att individer i målgruppen inte fullföljt sina studier.

Mål med projektet:

- Målgruppens utbildningsresultat ska förbättras

- Målgruppens upplevda hälsa ska förbättras

- Ökad kunskap om projektets målgrupp hos samverkansparterna

- Minskat inflöde till målgruppen

Fakta:

Projektet ”Vägar framåt” pågår mellan oktober 2020 och februari 2023. Satsningen har en finansiering på 30,3 miljoner kronor varav 14,2 miljoner kronor har tilldelats projektet från svenska ESF-rådet. Mer information återfinns på den här länken. 

Kontaktperson:

Magdalena Lundstedt.
Huvudprojektledare välfärd och folkhälsa. Region Västmanland
E-post: magdalena.lundstedt@regionvastmanland.se
Tel. 021-17 30 00



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.