2019-10-16 13:45Pressmeddelande

Planerade operationer ställs in p g a uteblivna leveranser

I dag beslutade Region Västmanland att tillsvidare ställa in samtliga planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping. Regionen kvarstår fortfarande i stabsläge.

- För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl. De leveranser av viktigt förbrukningsmaterial som Apotekstjänst hade utlovat till idag onsdag har inte kommit. Vi vet inte vilka produkter vi får. Och vi får inte det som vi beställer. Vi vet inte heller hur Apotekstjänst leveransförmåga ser ut framöver. Så detta är det enda rimliga beslut vi kan fatta nu, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland.

I morse, onsdag den 16 oktober, kunde Region Västmanland konstatera att knappt hälften av de utlovade leveranserna hade kommit. Nu börjar det bli brist på livsviktiga artiklar såsom EKG-elektroder och så kallade sugkatedrar, vilka används vid operationer.

- För att hantera detta måste vi styra om alla sjukvårdsresurser inom Region Västmanland för att kunna fokusera oss på akut sjukvård, till exempel traumakirurgi. De utebliva leveranserna från Apotekstjänst gör att vi från och med nu tyvärr måste lämna återbud till samtliga patienter som är inbokade för planerad operation, säger Liselott Sjöqvist.

För mer information kontakta:

Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör
021-17 50 88


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Kontaktpersoner

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.