2023-10-17 13:00Pressmeddelande

Patientsäkerhetspris för städ- och hygienrutiner i ambulans

Region Västmanlands patientsäkerhetspris Säkerhetsnålen går år 2023 till Ambulanssjukvården i Västmanland. Bland annat belönas satsningen på kontinuerlig rengöring av ambulanser och vardagliga hygienrutiner. 

Vi har under flera år sett att ambulanspersonalens kunskap om hygien- och smittskydd kan förbättras. Det fanns heller inte tillräckligt med tid för rengöring av ambulanserna på grund av ständigt ökat antal uppdrag, vilket innebar stor risk för smittspridning mellan patienterna, säger Henrik Lindlöf, verksamhetschef, Ambulanssjukvården.

Patientsäkerhetspriset på 30 000 kronor delas varje år ut av regionen till en verksamhet som bidragit till att reducera antalet vårdskador och främja en god patientsäkerhetskultur.

Förbättrad säkerhetskultur i hela verksamheten

Ur prismotiveringen 2023:

”Ambulanssjukvården har genomfört ett utvecklingsarbete med syfte att hålla en god hygienisk standard. Hygienombuden har jobbat systematiskt och nytänkande för att skapa rutiner och arbetssätt där mätbara resultat visat på god hygienisk standard och en förbättrad säkerhetskultur i hela verksamheten.”

I prismotiveringen framhålls Ambulanssjukvårdens satsning på kontinuerlig rengöring av ambulanser och upprätthållandet av vardagliga hygienrutiner. Likaså belönas samarbetet med regionens servicepersonal som ” ett gott exempel på hur uppgiftsväxling mellan olika yrkeskategorier kan bidra till en god och säker vård.”

Ambulanssjukvården får också patientsäkerhetspriset för att satsa på ledarskap, riskmedvetenhet och lärande. Längre fram i tiden vill man skapa en ambulansspecifik utbildning i hygien - och smittskydd som all personal ska gå med jämna mellanrum.

Vårdskador måste förebyggas på alla nivåer och årets pristagare har visat hur viktigt det är med kontinuitet och rutiner för att nå resultat. Enskilda satsningar räcker inte, utan det är uthållighet och målmedvetenhet som gör skillnad, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistsjukvård.

Prisutdelningen skedde på regionfullmäktige den 17 oktober.

För mer information:

Sandra Hultin Dojorti, chefsjuksköterska, Centrala Patientsäkerhetsteamet

Telefon: 021- 17 79 93

Henrik Lindlöf, verksamhetschef, Ambulanssjukvården

Telefon: 021 17 68 85

 

Ambulanssjukvården. Från vänster Debra Blonk,Jenny Lindberg
och Mats Andersson.

De var på plats från Ambulanssjukvården under regionfullmäktige den 17 oktober för att ta emot patientsäkerhetspriset Säkerhetsnålen: Från vänster Debra Blonk, Jenny Lindberg och Mats Andersson. FOTO: Jonas Bilberg

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.