2021-10-19 14:57Pressmeddelande

Patientsäkerhetspris för arbete mot bristningar vid förlossningar

I samband med förlossningar kan det uppstå bristningar i underlivet, men de går att förebygga  i stor utsträckning.  Och rätt behandling kan öka möjligheterna för att kvinnan ska slippa besvär efteråt vid de bristningar som trots allt uppstår. Tre barnmorskor och en läkare, den så kallade bäckenbottengruppen vid förlossningen på kvinnokliniken i Västerås, belönas med Säkerhetsnålen av Region Västmanland för sitt patientsäkerhetsarbete.

De flesta förlossningar avlöper väl och kvinnan får mindre bristningar i underlivet som sys av barnmorska, men ibland kan kvinnan drabbas av svårare bristningar i underlivet – vilket kan resultera i till exempel inkontinens, störda tarmfunktioner och problem med sexlivet. Problem som i sin tur kan leda till psykiskt lidande.

Bäckenbottengruppen jobbar utifrån den senaste forskningen eftersom detta är ett område som ständigt utvecklas. På så sätt har vi blivit bättre på att diagnostisera bristningar och på olika sätt förebygga dessa. Vi arbetar också med förberedande samtal med den födande kvinnan inför framfödandet av barnet, när det till exempel gäller hur hon ska andas för att  barnet ska framfödas långsamt och genom detta förebygga bristningar, förklarar Päivi Karmakar, enhetschef för förlossningen vid kvinnokliniken i Västerås.

Dessutom finns det alltid närvaro av två barnmorskor vid förlossningen. Likaså arbetar man med rätt teknik för att sy de bristningar som uppstår i samband med förlossningen.

Allt detta görs för att kvinnan ska ha ett normalt liv efteråt utan att ha besvär av bristningar som hon har fått i samband med förlossningen, säger Päivi Karmakar.

I bäckenbottengruppen ingår barnmorskorna Marina Forsblad, Karin Fjällström, Maria Johansson Offerman och läkaren Ellinore Forslin.

Säkerhetsnålen är Region Västmanlands utmärkelse för insatser inom patientsäkerhetsområdet. Utmärkelsen riktar sig till en vårdavdelning, mottagning, vårdcentral eller liknande som genomfört ett dokumenterat utvecklingsarbete, som på ett tydligt sätt bidrar till att reducera antalet vårdskador och främjar en god patientsäkerhetskultur.

Förutom äran belönas vinnarna med 30 000 kronor.

Prisutdelningen genomfördes vid regionfullmäktiges sammanträde den 19 oktober.

För mer information:

Päivi Karmakar. Enhetschef, förlossningen vid kvinnokliniken
Telefon: 021 -17 50 72

Emelie Condén Mellgren
Chefsjuksköterska, medicine doktor, Centrala patientsäkerhetsteamet
Telefon: 021 - 17 69 93

Så här formulerar Centrala patientsäkerhetsteamet prismotiveringen:

”En god säkerhetskultur, engagerad ledning och tydlig styrning, patienten som medskapare och adekvat kunskap och kompetens är grundläggande förutsättningar för en säker vård. Kvinnoklinikens bäckenbottengrupp arbetar för ett gott omhändertagande genom ökad kunskap om förlossningspåverkan på bäckenbottens strukturer och risker med vaginala och perineala bristningar. Förlossningsbristningar kan orsaka lidande både på kort och lång sikt, exempelvis smärta, inkontinens, psykiskt lidande, framfall och sexuella svårigheter. Bäckenbottengruppens arbete ger barnmorskor och läkare verktyg för att arbeta enligt senaste evidens för att förebygga, diagnostisera, suturera, dokumentera och följa upp för att minska både förekomsten och följderna av förlossningsbristningar. Bäckenbottengruppen arbetar för att den födande kvinnan ska känna sig trygg med att medarbetarna på förlossningen i Västerås arbetar kunskapsbaserat, förebyggande och individbaserat för en säker vård. ”



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.