2019-12-16 10:00Pressmeddelande

Nya och bättre Mälartåg i trafik

Den regionala tågtrafiken i Mälardalen har fått ett rejält tillskott då nya Mälartåg har satts i trafik. Söndagen den 15 december började en ny tidtabell att gälla. Den innebär tätare och fler turer längs de sträckor tågen börjar trafikera.

- Nya Mälartåg är en viktig del av den fortsatta satsningen på framtidens kollektivtrafik i Mälardalen. Det blir både enklare och smidigare att pendla för de boende i Arboga och Kungsör. De kommer till Stockholm på lite över timmen med nya Mälartåg, säger Tommy Levinsson (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden Region Västmanland. 

Totalt ska 33 Mälartåg successivt sättas i trafik fram till våren 2021. Först ut är tåget på sträckan Örebro-Arboga-Kungsör-Eskilstuna-Strängnäs-Läggesta-Nykvarn-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm.

- Tågen är moderna och bekväma och gjorda för att passa regionalt pendlande och är tillsammans med införandet av nya och tätare turer en viktig del i arbetet för att förenkla människors livspussel i Mälardalen, säger Thomas Högström (M), Oppositionsråd i Region Västmanland. 

Region Express

På linjen Örebro-Eskilstuna-Stockholm införs Region Express. Region Express förkortar restiden mellan Örebro-Stockholm från cirka 2 timmar till 1.36-1.40 timmar beroende på riktning. 

En tur varje vardagsmorgon från Örebro C kl. 06.13. Tåget gör uppehåll i Arboga, Kungsör och ankommer Eskilstuna kl. 07.00. Därefter stannar tåget inte på mellanliggande stationer förrän ankomst till Stockholm Central kl. 07:47.

På eftermiddagen går en avgång från Stockholm kl. 16:13 direkt till Eskilstuna med ankomst kl. 16.59. Uppehållgörs därefter i Kungsör, Arboga och ankommer Örebro C kl 17.49.

De nya dubbeldäckartågen (ER1) är tillverkade i Schweiz. Varje tågsätt är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar. På Mälartåg kan resenären också ta med sin cykel i mån av plats. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet. 

- Med Mälartåg och Region Express underlättar vi människors vardag genom ett smidigt sätt att resa till arbete, skola och fritid på ett hållbart sätt, säger Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland.

Kontaktpersoner:

Tommy Levinsson Regionråd (S)  072-1530082
Tomas Högström oppositionsråd (M)  073-2035690
Arne Andersson Förvaltningsdirektör 072-1460954

Bakom Mälartåg står Mälardalstrafik som är ett samarbete mellan regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala län, Västmanland, Örebro län och Östergötland. Den avtalade trafiken utförs under innevarande trafikavtal av SJ och Åkersbergs Trafik. www.malardalstrafik.se



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.