2007-09-06 14:01Pressmeddelande

Nya lokaler för bättre vård av njursjuka

null



Ökad säkerhet, trygghet och bättre effektivitet i vården av njursjuka.
Därför har njurmottagningen och lasarettets två dialysmottagningar fått nya lokaler – på samma våningsplan.

- Vi är mycket nöjda. Det blir en förbättring både för patienterna och personalen, säger avdelningschef Margareta Melander.Klockan halv tre i morgon eftermiddag, den 4 september, klipps invigningsbandet varefter tal hålls av landstingsrådet Birgitta Andersson (c) medicindivisionens chef Rolf Jansson och representant från njursjukas förening Per Blomgren.

Inom landstinget har det länge funnits en insikt om att tiden sprungit ifrån lokalerna för njursjuka.

Bloddialysmottagningen har legat på ett plan medan njurmottagningen och påsdialysmottagningen befunnits sig två plan ovanför. När det i själva verket handlar om verksamheter som hör ihop och i stor utsträckning bemannas av samma personal. Vilket i sin tur lett till onödiga transporttid i hissar och trappor, tid som nu kan läggas på patienterna i stället.

Ökad säkerhet

I de gamla lokalerna var bloddialysmottagningen uppdelad på små salar vilket medförde att personalen var tvungen att splittra sig mellan olika rum eftersom dialysprocessen måste övervakas av minst två anställda. De gamla lokalerna var inte heller anpassade utifrån dagens hygien- och miljökrav.
I den nya bloddialysmottagningen är det storsal som gäller. Patienterna ligger i en ring runt ett övervakningsbord där fyra anställda övervakar upp till 15 patienter. Det betyder ökad säkerhet för patienterna eftersom varje anställd har fler kollegor i samma rum att rådfråga och överlägga med. Detta samtidigt som fler patienter kan övervakas per varje anställd. Samtidigt som patienterna i lugn och ro kan titta på TV eller ta en fika.

- Personaltid frigörs som vi kan använda till att hjälpa och träna patienterna att själva utföra så mycket som möjligt av sin dialys, för dom som själva vill och kan. Det är inget vi försöker tvinga på någon, säger Margareta Melander.

Samband mellan mottagningarna

Påsdialys (peritonealdialys) är en dialysform där bukhinnan fungerar som filter och svarar för att ta bort gifterna som de sjuka njurarna inte klarar att rensa bort. Det är en dialysform som passar vissa patienter, och ger ett större inslag av frihet eftersom den kan skötas av patienten själv i hemmet. Njurmottagningen är många gånger den första vårdanhalten för dom njursjuka.

- En viktigt uppgift är att så långt som möjligt försöka förhindra eller fördröja uppkomsten av njursvikt. Men när dialys eller transplantation blir nödvändig känner sig patienten tryggare tack vare samarbetet mellan mottagningarna i dom nya lokalerna. På njurmottagningen kontrolleras de cirka 150 njurtransplanterade patienterna som finns i Västmanland, säger Marcelo Kamienny, sektionsansvarig överläkare.

Boka dialys som i tvättstuga

Bättre lokaler innebär också att den västmanländska njursjukvården är bättre förberedd att möta den nya utvecklingen att allt mer av dialysen kan göras av patienten själv, hemma eller på sjukhuset. Och därmed blir vården mer anpassad till patienten som får mer frihet.

- I andra landsting har man börjat pröva något som kan liknas vid en tvättstugemodell. Patienten bokar en tid på sjukhuset, går dit och kopplar upp sig själv, avslutar Margareta Melander


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl