2024-02-21 10:08Pressmeddelande

Ny vårdpeng: Möjligt få mer än ett hälsotillstånd bedömt vid vårdbesök

Nu kan man få mer än ett hälsotillstånd bedömt vid ett och samma vårdcentralsbesök – i stället för att behöva boka in ytterligare besök. Ett nytt ersättningssystem från och med 1 januari 2024 fokuserar på vårdbehov före besök. Och extra mycket satsas på dem över 75 år. 

Det nya ersättningssystemet innebär att vårdcentralens ekonomi inte längre påverkas av hur många patientbesök läkare och sjuksköterskor har. Det finns alltså ingen poäng med att få in snabba besök, utan det som ska styra är patientens behov och den professionella bedömningen, säger Maria Martinsson, vårdvalschef Primärvård.  

Helhetsgrepp om patientens behov 

Det var regionfullmäktige som vid sitt junisammanträde förra året beslutade att ett nytt ersättningssystem ska gälla för vårdcentralerna i Västmanland från och med den 1 januari 2024. I stället för att få 110 kronor för varje patient som besöker en läkare eller sjuksköterska höjdes den samlade vårdpengen med 52 miljoner kronor. Därmed får varje vårdcentral en större budget utifrån antalet listade patienter motsvarande 185 kronor per patient. Och för varje listad patient äldre än 75 år höjs ersättningen med cirka 15 procent, eller cirka 450 kronor per listad.   

Den utökade budgeten ska underlätta för vårdcentralen att ta ett helhetsgrepp om patientens behov, vilket konkret innebär att varje patient kan få mer än ett hälsotillstånd bedömt av läkaren eller sjuksköterskan – till exempel att man lider av en seg hosta men vill passa på att fråga om den onda axeln. Tidigare behövde man boka in ett nytt besök för axeln.   

 Det är en stor förändring som många patienter efterfrågat länge, inte minst via patientenkäterna. För var och en blir det enklare att inte behöva boka in extra vårdbesök i onödan, men framför allt blir det mycket bättre för äldre med många sjukdomar som nu kan få en mer samlad vård. Därför får vårdcentralerna också mer pengar för alla patienter som är äldre än 75 år, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för primärvård.   

Förhindra onödiga sjukhusinläggningar 

Det nya systemet måste köras in och finjusteras allteftersom. Inte minst måste vårdcentralernas arbetssätt och scheman läggas om.  Under det första kvartalet hålls det första av flera uppföljningsmöten med vårdcentralerna.  

På sikt kommer kostnaderna minska med en primärvård som är personcentrerad i stället för besökscentrerad. När framför allt äldre patienter inte längre behöver vänta på onödiga återbesök minskar också risken att försämras under väntetiden, vilket kan förhindra onödiga och kostsamma sjukhusinläggningar, säger Maria Martinsson.  

Utöver de positiva effekterna för patienterna bedöms det nya ersättningssystemet även underlätta den framtida rekryteringen. Fokus på patient i stället för besök stärker arbetsmiljön genom att minska stressen för läkare och sjuksköterskor.  

 Kontakt:  

 Maria Martinsson, vårdvalschef Primärvård.  

 Telefon: 079-061 10 45  

 Fakta om Region Västmanlands nya ersättningssystem för vårdcentraler:  

  • Omfattar såväl regiondrivna som privatdrivna vårdcentraler  

  • Den tidigare ersättningen på 110 kronor per patientbesök hos läkare eller sjuksköterska byts ut mot en höjd vårdpeng för länets vårdcentraler på 52 miljoner kronor, motsvarande 185 kronor per patient.  

  • För listade patienter äldre än 75 år får vårdcentralerna cirka 450 kronor mer per person jämfört med tidigare.  

  • Vissa yrkeskategorier omfattas inte av förändringen, till exempel för besök hos en kurator eller fysioterapeut. Där finns det kvar en besöksersättning tills vidare. 

  • Vid hembesök av en sjuksköterska eller läkare får vårdcentralen fortsatt besöksersättning. Regionen bedömer att det inte får upplevas som ekonomiskt ofördelaktigt med hembesök, till exempel på särskilda boenden, eftersom vård i hemmet också är ett ökande behov.  

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.