2024-09-05 06:00Pressmeddelande

Ny teknikstandard minskar risken att patienter får fel läkemedel

Den 4 september blev Region Västmanland bland de första i landet med en ny världsomfattande teknikstandard som minskar risken att läkemedel avsett för nervsystemet sprutas in i blodet – och vice versa. En 20 procent mindre koppling mellan spruta och infart för vissa läkemedel ska förhindra misstag.  

Västmanland har lyckligtvis varit förskonade från incidenter, men rapporterade händelser runtom i världen med allvarliga konsekvenser för patienter har varit grunden till att den nya ISO-standardiserade tekniska lösningen tagits fram, säger Emma Behrens, kvalitetschef för området Medicinsk diagnostik och teknik. 

Införs i land efter land

Under lång tid har en och samma koppling – luer – använts för flera olika typer av infarter, oavsett om det gällt läkemedel som injiceras direkt in i blodet, eller de som är till för muskler och nervsystem. För att förhindra misstag inför nu land efter land ett nytt system för kopplingar mellan sprutor och infarter – alltså de nålar eller tunna slangar används för att kunna ge läkemedel. 

För att minska risken för förväxling finns nu en ny kopplingsstandard– NRFit – för infarter där läkemedel ska ges i närheten av nerver, till exempel nervblockader och ryggbedövning. Då NRFit-kopplingens diameter är 20 procent mindre passar den enbart till de sprutor som är avsedda för just den typen av läkemedel. 

En viktig del av god patientsäkerhet är att göra det lätt att göra rätt från början. Den mänskliga faktorn finns alltid närvarande så ju fler inbyggda spärrar som hindrar oss att riskera göra fel desto bättre, säger Katrin Ögren, överläkare, Operationskliniken.  

Alla regioner klara till slutet av oktober

Region Västmanland samt fem närliggande regioner i Mellansverige införde NRFit-kopplingen klockan 07.00 den 4 september och fram till slutet av oktober ska alla regioner i landet ha hunnit klart. I Japan var skiftet genomfört redan 2020 medan Storbritannien nu är i slutskedet. 

Den vanliga luer-kopplingen kommer att finnas kvar och fortsätta användas för läkemedel som ges bland annat direkt in i blodet, för hudbedövningar och till exempel vaccinationer. 

För mer information: 

Emma Behrens 

Kvalitetschef för området Medicinsk diagnostik och teknik 

Telefon: 021- 17 59 33 

 

En spruta enligt den nya NRFit-standarden som infördes i Västmanland den 4 september.  FOTO: Emma Behrens, Region Västmanland 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Relaterad media