2020-10-06 15:17Pressmeddelande

Ny sjukhusmeny med smårätter som kan kombineras

Smårätter som innehåller cirka 250 kalorier - vilket motsvarar en halv normalportion- men kan kombineras ihop till en fullstor rätt eller fungera var för sig som frukost, kvällsmat eller mellanmål.

Det är den nysatsning Kostsamverkan (Uppsala och Västmanland) presenterar i och med uppdateringen den 6 oktober av menyerna för Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Västmanlands Sjukhus Västerås. Den 7 oktober sker uppdateringen för sjukhusen i Köping, Sala och Fagersta.

Smårätterna kan kombineras för att utgöra en komplett måltid men även användas som ett förstärkt mellanmål och/eller som ett senare kvällsmål innan sänggående. Det finns också smårätter som passar som en frukost, till exempel omelett och risgrynsgröt. Att både vård och patient kan styra portionsstorleken ger möjlighet att arbeta personcentrerat – helt enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer för måltider på sjukhus. Dessutom är det ett led i att minska matsvinnet.

Syftet med menybytet är att skapa variation och förnyelse. Klassisk husmanskost blandas med nya rätter. Rätterna varieras genom olika konsistenser, smaker, utseende och temperaturer. Ambitionen är att patienterna ska tycka att menyn är attraktiv och inbjudande och att maträtterna ser goda ut så de vill äta och blir mätta.

Bra måltider är viktiga för återhämtning och tillfrisknande för patienterna. Bra måltider kan även minska risken för följdsjukdomar och undernäring, men även vara en förutsättning för att medicinsk behandling ger önskad effekt.

Den nya menyn består av 18 varmrätter, två sallader, fyra soppor, sex smårätter och sex efterrätter. Antalet varmrätter är något färre än tidigare. En strategi för att hålla nere svinnet och således värna om miljön.

- Det är med stolthet vi presenterar den nya menyn med i stort sett endast egenlagade maträtter av bra råvaror. Det är ett bevis på att vi har ett fint kök med många möjligheter, samt medarbetare med god kompetens och erfarenheter som gör att vi har fina recept och serverar måltider av bra kvalitet!  säger Christine Jirving, verksamhetschef, Kost, Region Västmanland.

- Nu tar vi nästa steg i att ligga i framkant när det gäller att ge våra patienter möjlighet att äta vällagad mat från grunden och att även erbjuda goda mellanmålsrätter, säger Tommy Levinsson (S), ordförande i Kostnämnden.

Kontaktuppgifter:

Christine Jirving, tel. 021-176972, christine.jirving@regionvastmanland.se

Tommy Levinsson, tel: 072-153 00 82, tommy.levinsson@regionvastmanland.se

Kostsamverkan är en samverkan kring mat mellan Region Västmanland och Region Uppsala. Huvuduppgift är att leverera patientmat till sjukhusen i länen. Dessutom ansvarar Kostsamverkan för livsmedelsleveranserna på sjukhusen i Västmanland och Uppsala.

Kostsamverkan är en verksamhet inom  Region Västmanland. Uppdragen kommer från Kostnämnden, en gemensam nämnd mellan Region Västmanland och Region Uppsala och har som uppgift att samordna kostverksamheten i länen.


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.