2020-06-12 14:39Pressmeddelande

Ny regional utvecklingsstrategi för Västmanland

Ett livskraftigt Västmanland genom hållbar tillväxt 

Regionfullmäktige har nu fastställt den nya regionala utvecklingsstrategin för Västmanlands län fram till 2030 då målet är att Västmanlands län ska ligga i framkant i både den globala omställningen till ett klimatsmart, resurseffektivt samhälle och i den digitala omställningen genom starka tjänsteföretag, världsledande forskning och ett starkt näringsliv.

Det här är ett viktigt beslut som anger riktningen framåt för ett välmående och tillgängligt Västmanland. Ytterst är målet en hållbar tillväxt i linje med Agenda 2030 för att tillvarata alla möjligheter som finns i länet där livsvillkoren för oss som bor och verkar här är mer jämlika och jämställda, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

Region Västmanland har drivit processen och innehållet i strategin har arbetats fram i samverkan med flera intressenter som länets kommuner, länsstyrelsen, myndigheter, högskola, näringsliv, folkbildning, föreningsliv och civilsamhälle har gemensamt tagit fram den regionala utvecklingsstrategin och ställt sig bakom prioriteringarna.

Invånarna har getts möjlighet att komma med inspel genom invånardialog och en framtidsdag. Ansvaret för att genomföra prioriteringarna i strategin delas mellan regionen, kommuner, myndigheter och övriga organisationer. Regionen ansvarar för att hålla ihop och följa upp arbetet.

I utvecklingsstrategin finns tre övergripande målområden angivna med ett antal prioriteringar, som nu ska konkretiseras, följas upp och utvärderas:

  • ett välmående Västmanland
  • ett tillgängligt Västmanland
  • ett nyskapande Västmanland genom hållbar tillväxt

Nyckelord för att förverkliga målen i utvecklingsstrategin är samverkan, samsyn och uthållighet.

Att vi i strategin pekar ut vikten av ökad självförsörjningsgrad av livsmedel i länet, att vi säkrar dricksvatten, gods- och persontransporter gör oss bättre rustade inför samhällsstörningar och kriser i framtiden, säger Magnus Ekblad, regionråd (C)

Innovation och kreativitet kommer att vara avgörande för länets förnyelseförmåga. Satsningar för ökad tillgång till kunskap, kommunikation och ett brett kulturutbud ska främja tillväxt i länet, säger Agne Furingsten, regionråd (L).

Den regionala utvecklingsstrategin sträcker sig fram till år 2030 och är också en del i genomförandet av den nationella strategin för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft, EU:s sammanhållningspolitik samt Agenda 2030. Västmanlands regionala utvecklingsstrategi är styrande för Region Västmanlands verksamhet och vägledande för kommunerna och inspirerande för företag, lärosäten, folkhögskolor, föreningar, organisationer och civilsamhället.

Den regionala utvecklingsstrategin är ett viktigt styrdokument som pekar ut hur utvecklingsarbetet ska ledas och prioriteras framåt för en hållbar tillväxt och attraktionskraft för Västmanland, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör.

Mer information om den regionala utvecklingsstrategin.

Kontaktpersoner:

Denise Norström, (S) regionstyrelsens ordförande Region Västmanland
E-post. denise.norstrom@regionvastmanland.se
Tel. 021-17 30 00

Magnus Ekblad, regionråd (C) Region Västmanland
E-post. magnus.ekblad@regionvastmanland.se
Tel. 021-17 45 14

Agne Furingsten. Regionråd (L) Region Västmanland
E-post. agne.furingsten@regionvastmanland.se
Tel. 021-17 50 54

Maria Linder, regional utvecklingsdirektör Region Västmanland

E-post. maria.linder@regionvastmanland.se
Tel. 072-153 05 31



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.