2014-08-25 10:16Pressmeddelande

Ny mottagandemodell minskade väntetiden på akuten

null

Det nya arbetssättet på akutmottagningen i Västerås där en specialistläkare gör första bedömningen har varit framgångsrikt. Det visar Lena Burström, leg sjuksköterska och doktorand, i sin avhandling om patientsäkerheten på akutmottagningar.

- Jag är förvånad över att bytet av mottagandemodell på akutmottagningen på kort tid fick så positiva effekter, med betydligt kortare väntetider, färre patienter som återkom till akutmottagningen och färre dödsfall, säger hon.

Lena Burströms avhandling handlar om kulturen på akutmottagningar som på många håll kännetecknas av anhopning av patienter, väntan och brister i patientsäkerheten. Fokus har varit hur olika mottagandemodeller påverkar kulturen och patientsäkerheten.

Hon har bland annat undersökt effekterna av byte av mottagandemodell på akutmottagningen på Västmanlands sjukhus Västerås. Före förändringen bedömdes patienterna först av en sjuksköterska och togs därefter omhand av en underläkare. Den nya triage-modellen innebär att en specialistläkare gör första bedömningen och därefter tas patienterna omhand av ett team med sjuksköterska och underläkare.

Resultatet visar att tiden från registrering till att träffa läkare minskade från 2008 till 2012 med 47 minuter, och tiden för hela besöket på akutmottagningen minskade med 34 minuter. Samtidigt var det färre patienter som 2012 lämnade akutmottagningen innan behandlingen hade avslutats, färre återkom inom 24 respektive 72 timmar och färre dödsfall inträffade inom 7 och 30 dagar efter besöket.

I en delstudie jämförde Lena Burström tre akutmottagningar med olika mottagandemodeller. Jämförelsen visade bland annat att mediantiden från det att patienten träffade läkaren till utskrivning var 158 minuter för akutmottagningen med specialistläkare med team, jämfört med 197 för triage-modellen med sjuksköterska i första ledet och underläkare därefter och 243 minuter för modellen med sjuksköterska i första ledet efterföljd av akutläkare.

- Min slutsats är att en traigemodell med specialistläkare med team är överlägsen andra modeller vad gäller effektivitet och kvalitet. Det handlar inte bara om att en specialistläkare gör första bedömningen, minst lika viktigt är teamet som därefter tar hand om patienten, säger Lena Burström.

- Att sitta och vänta på en akutmottagning är inte bara känslomässigt pressande, även medicinskt påverkar det patienterna negativt. Därför är det bra att vi så snart efter att den nya triage-modellen införts kan belägga de positiva fördelarna, säger docent Mats Enlund, chef för Centrum för klinisk forskning.

Disputation

Tid:             Fredagen 29 augusti 2014 kl 13.15

Plats:          Aulan, ingång 21, Västmanlands sjukhus Västerås

Titel:           Patient safety in the emergency department - culture, waiting and outcome
                   in terms of efficiency and quality

Opponent:  Professor Eldar Söreide, Stavanger

För mer information kontakta:

Lena Burström, leg sjuksköterska och doktorand
021-17 45 61

Mats Enlund, chef Centrum för klinisk forskning
021-17 37 75

 


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl